Predstavljena Deklaracija o političkoj budućnosti moderne evropske Srbije

Vesti 23. nov 201914:18 > 14:20
N1

Nekoliko poslanika i predstavnika civilnog društva potpisalo je Deklaraciju o političkoj budućnosti moderne evropske Srbije, kojom su se obavezali da će se u svojim političkim nastupima boriti za očuvanje i uspostavljanje evropskih vrednosti u Srbiji.

Potpisivanje te deklaracije ne znači učestvovanje ili neučestvovanje na izborima, rekao je agenciji Beta Nenad Konstantinović, predstavnik Udruženja „Srbija 21“, poslanik Socijaldemokratske stranke.

Predstavljajući Deklaraciju na konferenciji u Centru Sava, Konstantinović je rekao da je „u aktuelnoj političkoj atmosferi nestao glas građana koji žele da žive u Evropskoj uniji, a u isto vreme sve više ljudi odlazi iz Srbije upravo u zemlje Evropske unije“.

„Ili ćemo mi uvesti Srbiju u Evropsku uniju, ili će građani sami pojedinačno otići u zemlje EU, a u tom slučaju u Srbiji neće biti pristojnog života“, rekao je Konstantinović.

Istakao je da su se potpisnici Deklaracije obavezali da se „bore da Srbija bude uređena kao zemlje EU“.

Potpredsednica Skupštine Srbije Gordana Čomić je rekla da „živimo u vremenu paradoksa: nikada nismo bili bliži Evropskoj uniji, a nikada nije bilo više antievropske propagande“.

Rekla je da potpisnici Deklaracije „neće dozvoliti“ da neko „pojede vreme“ današnjoj generaciji mladih ljudi.

Član Predsedništva Pokreta slobodnih građana, Petar Miletić je rekao da je „njemu zapala jedna od najtežih tema, da govori o Kosovu“.

„Živimo u nečemu što se zove zamrznuti konflikt za koji niti neko sa naše niti neko sa albanske strane ne žuri da ga ubrza“. rekao je on o problemu Kosova.

U traganju za rešenjem za kosovsko pitanje, nastavio je on, ne treba polaziti od teritorije, već od statusa Srba koji tamo žive.

Upozorio je da bi razgraničenje po etničkom principu „pokazalo da ne možemo da živimo s ljudima koji su drugačiji od nas, što je najdalje moguće od evropskih vrednosti“.

Izvršni direktor Fonda za otvoreno društvo, Milan Antonijević, ocenio je kao „razočaravajuće što 30 godina od uvođenja višestranačkog sistema danas govorimo o nedostatku demokratije“.

Pošto, kako je podsetio, „Srbija nije definisala članstvo u Evropskoj uniji kao nacionalni interes“, to bi trebalo da se uradi.

„Deklaraciju o političkoj budućnosti moderne evropske Srbije“ potpisali su i poslanici Nataša Vučković, Marko Đurišić i Vesna Marjanović, kao i predsednik Saveta Nove Stranke Aris Movsesijan.