Gaće: Verujem da je Malom teško, ali grešku treba priznati

Vesti 23. nov 201909:46 > 09:52
N1

Glavna i odgovorna urednica Novog magazina Nadežda Gaće ocenila je u Novom danu da veruje da je ministru finansija Siniši Malom teško, ali da je "u elementu demokratije zaista suštinska sloboda, napraviti grešku, ali je i priznati, a ne stavljati je pod tepih". "Strašno je dobro što se sad postavlja pitanje mentora i članova komisije, nisam osoba koja želi bilo kome da sudi, ali on je mentor, od prvog dana je zadužen da prati rad koji nastaje. Za prevaru su takođe oni odgovorni, kao i Mali", kaže ona.

Govoreći o slučaju doktorata ministra finansija Siniše Malog, kaže da ta priča traje već dobrih pet godina.

„Moram da kažem da sam bila iznenađena da Siniša Mali nema potrebu da pogleda šta mu se stavlja kao zamerka. Strašno je dobro što se sad postavlja pitanje mentora i članova komisije, nisam osoba koja želi bilo kome da sudi, ali on je mentor, od prvog dana je zadužen da prati rad koji nastaje. Za prevaru su takođe oni odgovorni, kao i Mali“, kaže ona.

POVEZANE VESTI

Kako kaže, čudno joj je da u eri kompjutera i mogućnosti provere to niko nije uradio.

Za rektorku BU Ivanku Popović kaže da se odlično ponašala.

„Uspela je da sačuva distancu, da traži da se poštuje procedura. Pobuna je uvek bilo i pobuna u akademskoj zajednici treba da bude“, kaže ona.

Govoreći o izjavi Malog da „mu je teško“, Gaće kaže da je sigurno tako.

„Verujem da mu jeste teško, ali kad napravite grešku, u elementu demokratije je zaista suštinska sloboda, napraviti grešku, ali je i priznati, a ne stavljati je pod tepih. Fon der Lajen je imala sličnu situaciju ranije, ali je Merkel rekla na samom početku da ona nije postavljena na to mesto zbog ginekoloških znanja, nego zbog savršenih mogućnosti organizacije. To je moglo da se kaže i u ovom slučaju, ali je sada već kasno za to, jer se pet godina stavljalo pod tepih“, kaže ona.

Kaže da to jeste političko pitanje, ali da je i „duboko moralno pitanje i pitanje svesti i savesti ovog društva“.

Govoreći o naslovnoj strani Novog magazina, na kojoj je naučnica Aleksandra Cvetanović, Gaće kaže da je bila oduševljena kada joj je koleginica Ivana Pećić predložila da sa njom radi razgovor.

„Prija mi da na naslovnu stranicu stavimo mlado civilizovano lice, koje ima šta da kaže. Postigla je veliki uspeh, njena doktorska disertacija, došla je do mikrobiološkog sastava koji može da napravi revoluciju u ljudskom organizmu. Dobila je niz ponuda da ode u inostranstvo i da se time bavi, Kinezi su je stavili među 100 najboljih mladih istraživača… Ona je uporna, znanje i upornost su u njenom slučaju doveli do toga“, kaže Gaće.

Kako kaže, priča sa ženama može imati feministički pristup, ali ističe da su i u svetu podaci da žene na važnim pozicijama u principu imaju manje plate nego muškarci.

Govoreći o intervjuu u Novom magazinu sa istoričarom Dejanom Ristićem, kaže da je njegova nova knjiga dobra, kao i da misli da je neophodna srpskom društvu.

„Pokušao je da pokaže da svaki narod ima svoje mitove, u stvaranju nacionalnog ponosa i nacionalne države mitovi su uvek potrebni, mislim da smo se mi dosta od toga odmakli i da treba pokazati šta je stvarno istina, a šta predanje, od toga ne treba stvarati politiku“, kaže ona.

Istakla je da ne kaže da ne treba dobro da znamo svoju prošlost, jer je ona i u našoj sadašnjosti i odrediće budućnost, ali da misli da je vreme da se ovaj region odmakne od onoga što ga je uvelo u duboke konflikte što ćemo još, kako kaže, dugo plaćati.