"Zašto" nije jedino pitanje u vezi sa aferom sa ruskim špijunom u Srbiji

Vesti 22. nov 201919:23 > 19:30
N1

Špijunska afera, koja se odvija u javnosti, i to između Srbije i Rusije, i dalje otvara više pitanja nego što donosi odgovora. I predsednik Vučić pita se "zašto". Međutim, i dalje nije poznato ko je snimak napravio, pa ga objavio, koliko ruskih obaveštajaca špijunira srpsku vojsku, niti kakve će posledice biti po pripadnike Vojske Srbije koji sa njima sarađuju i za poverljive informacije dobijaju novac.

Zanima ih koliko vojnika ima, kakvo je raspoloženje među njima, ali i kakvi su planovi za naoružanje. Upravo zato ruski obaveštajci plaćaju za informacije srpskim oficirima i agentima. I dalje se ne zna, šta je penzionisani srpski potpukovnik Z.K. dao pripadniku ruske vojne obaveštajne službe (GRU) Georgiju Klebanu, da bi mu ovaj uzvratio većom svotom novca.

POVEZANE VESTI

Ne zna se ni ko je snimak napravio, ni ko ga je u javnost pustio, ali VBA zna, kako tvrdi predsednik Vučić, da ovo nije bio jedini sastanak između Klebana i pripadnika Vojske Srbije.

Samo za gospodina Georgija Klebana, izvršeno je dokumentovanje ukupno 10 kontakata sa tri konspirativna izvora, od toga, tri puta Kleban uručuje novac, mi imamo za to i foto, i video i audio dokumentaciju„, kaže predsednik.

Vučić otkriva – operativci VBA, prate i druge ruske obaveštajce, a i one sa kojima se susreću.

I sa drugim pripadnicima imamo u potpunosti završeno dokumentovanje o devet drugih lica, naših oružanih snaga„, navodi on.

Nisu samo Rusi na meti. Predsednik Vučić razotkrio je da VBA i BIA prate i obaveštajce Austrije, Nemačke i Bugarske, koji se, kako kaže, pojavljuju na teritoriji Raške i Sandžaka, gde predstavljaju rešenja o rušenju integriteta Srbije.

Srpske službe su zabeležile da se sa hrvatskim agentima, penzionisani potpukovnik Z.K. susreo još 2012, potom je započeo saradnju sa Rusima.

Iako prvi čovek Srbije najavljuje da će, zbog špijunskih susreta, tužilaštvo uskoro reagovati, pitanje je zašto je do sada ćutalo?

Predrag Petrovićiz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku kaže da hapšenja nisu suština rada službi bezbednosti.

N1

Suština bezbednosnoobaveštajnih službi je da pokuša da utvrdi namere drugih službi, a ne da procesuira, mada je predsednik najavio silna hapšenja i tužilaštvo da se aktivira, mada me to brine, jer to nije suština rada službi bezbednosti„, objašnjava on.

Kako će se ova špijunska afera odraziti na odnose Srbije i Rusije? Srbija je jedina koja Ruskoj Federaciji nije uvela sankcije, a redovno održava i zajedničke vojne vežbe.

Zato je za ruske prijatelje, odnosno ambasadora Rusije u Srbiji Aleksandra Bocan Harčenka, Vučić imao samo jedno pitanje.

Samo sam pitao zašto, samo sam pitao zašto‘. Ništa više, nisam video logiku u svemu„, navodi Vučić.

Šta je ambasador odgovorio, niti Vučić otkriva, niti na pitanje televizije N1, ruska ambasada odgovara.

To „zašto“ Vučić će moći da pita i ruskog predsednika Vladimira Putina, tokom susreta,početkom decembra, u Sočiju. Putin je inače bivši obaveštajac KGB-a.

Uveren sam, ja bar tako mislim, da predsednik Putin, o ovakvim stvarima nije bio obavešten„, kaže Vučić.

Do sada su se Vučić i Putin susreli 16 puta. Ako je sve ovo vreme srpski predsednik znao za špijunske aktivnosti ruskih obaveštajaca, zašto ga do sada nije pitao o tome.

Novinar nedeljnika NIN Zoran Preradović misli da će se pre desiti da Putin pita Vučića, otkud to da su ti snimci pušteni sada i šta im je stvarni cilj i namena.

N1

A ukoliko je tačno, ono što se vidi, da je za informacije davan novac, onda je reč o kršenju bečke konvencije i jedina logična posledica toga je proglašenje službenika ruske ambasade personom non grata i deportovanje van zemlje“, podseća Preradović.

S obzirom na to da predsednik Vučić kaže da ima više ruskih obaveštajaca u kontaktu sa pripadnicima srpskih oružanih snaga, Preradović kaže da „onda možemo da očekujemo da se isprazni ruska ambasada.

Da li je „zašto“ pitao i predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski, Vučića, tokom njihovog današnjeg susreta.

Podsetimo, 2017. istraživački novinari iz regiona objavili su tekst, u kom navode, da su uvidom u dokumenta severnomakedonskih tajnih službi saznali da ruski obaveštajci u Severnoj Makedoniji rade pod kontrolom ruskog špijunskog centra, koji se nalazi upravo u Beogradu.