Putin završio posetu Beogradu

Vesti 16. okt 201416:10 > 20:29
Podeli:
Izvor: REUTERS/Marko Đurica

Vojna parada "Korak pobednika", povodom 70. godišnjice oslobođenja Beograda, završena je nastupom ruske avio-grupe "Striži". Naši očevi i dede su ratovali za pravu stvar, poručio Vladimir Putin. Sat vremena nakon završetka parade, Putin je otputovao iz Beograda.

18:30 – Predsednik Rusije otputovao je iz Beograda nakon šestočasovne posete tokom koje je razgovarao sa državnim vrhom Srbije.

17:25 – Piloti ruske avio-grupe „Striži“ danas su nad Beogradom u avionima „mig 29“ prikazli akrobatsko umeće u vazduhu, čime je završena vojna parada organizovana povodom Dana oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu.

Izvor : Tanjug/Dragan Stanković

Piloti četiri aviona prikazali su vrhunske sposobnosti, kreirajući razne formacije u vazduhu što je oduševilo građane, isto kao i samostalni let na petom avionu, takođe pripadnika popularnih „Lasta“.

Prethodno su piloti aviona i helikoptera Vojske Srbije priredil svojevrsni defile u vazduhu, uz demontstriranje visokog umeća, što su građani takođe propratili sa velikim odobravanjem.

17.07 – Na vojnoj paradi predstavile su se pešadijske i tenkovske jedinice Vojske Srbije, dok su na Dunavu, pripadnici Rečne flotile prikazali svoje umeće.

Gledaoci su mogli da vide više od 300 različitih pokretnih sredstava naoružanja i vojne opreme različite namene, uključujući i raketne sisteme „neva i „kub“.

Izvor : Tanjug/Danilo Peternek

Tu su i samohodni višecevni lanser raketa „Oganj“, top haubica „Nora“, tenkovi M-84, protivavionski topovi „bofors“, ali i nova sredstva naoružanja, koja će tek biti uvedena u naoružanje Vojske Srbije – poput besplitnih letilca.

U sastavu ešalona Rečne flote nalazi se 14 brodova, desantno jurišni čamci, minolovci, brod posebne namene „Kozara“, patrolni čamci i rečni brod posebne namene „36 Šabac“.

Izvor : ANADOLIJA/Samir Yordamoviç

17:03 – Padobranci Specijalne brigade su, u okviru vojne parade, izveli padobranski desant, demonstrirajući po kiši visok nivo obučenosti. Pripadnici te elitne jedincie Vojske Srbije su sa državnom i zastavom Vojske Srbije precizno sleteli u blizini spomenkia „Večna vatra“, praćeni aplauzima brojnih građanina.

Izvor : Tanjug/Dragan Stanković

16:50 – Veliki broj građana okupio se na Kalemegdanu, odakle se prostire najbolji pogled na defile brodova rečne flotile i letački program Akro grupe „Striži“, koji su deo vojne parade.

Građani se još okupljaju duž cele ograde na Beogradskoj tvrđavi, a ima ih u većem broju kod spomenika Pobednik, na kuli Opservatorije i bedemu ispod nje.

Izvor : ANADOLIJA/Samir Yordamoviç

16.34 – Naši očevi i dede su ratovali za pravu stvar i postizali su vrhunsku odvažnost. Njihova hrabrost nije imala granice, rekao je Vladimir Putin na otvaranju parade.

„Od srca čestitam građanima Beograda srećan praznik. Živela bratska Srbija!“, uzviknuo je Putin.

Izvor : Tanjug/Oksana Toskić

16.25 – Tomislav Nikolić poručio je da je zajednička slavna istorija Srbije i Rusije trajna i neraskidiva veza bratstva, prijateljstva koje je oduvek bilo, jeste i biće na ponos našim državama i narodima, na dobrobit svakom dobronamernom čoveku sveta.

16.08 – Predsednici Rusije i Srbije Vladimir Putin i Tomislav Nikolić izašli su na binu ispred Palate „Srbija“, čime je počela vojna parada u Beograd.

Sve informacije o dosadašnjem delu posete Vladimira Putina Srbiji možete pročitati OVDE.