Petrović: Sumnjamo da je BIA niz podataka plasirala u prorežimske medije

Vesti 22. nov 201917:45 > 18:25
N1

Predrag Petrović, iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku, gostujući u Danu uživo je ocenio aferu oko ruskog špijuniranja u Srbiji kao jedan rijaliti, jer javnost skoro da ništa nije saznala nakon prikazanog video snimka i obraćanja predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

„Mi zapravo nismo dobili ništa od podataka što već nismo znali, da prethodno načelnik analitike u BIA nije rekao. Od 40 minuta izlaganja predsednika Vučića, samo pet, šest minuta je bilo posvećeno ponavljanju onoga što smo već čuli u prethodnim danima, tako da mi i ne znamo šta se konkretno desilo. Ono što znamo je da su dvojica agenata, od kojih je jedan pripadnik ruske obaveštajne službe „GRU“,  bio u kontaktu sa penzionisanim pukovnikom Z.K., ali osim toga ništa ne znamo. Ne znamo koje su bile namere, koje informacije je taj Z.K. prodavao, koliku štetu po bezbednost Srbije i građana je naneo. Dakle, radi se o jednom rijalitiju“, kaže Petrović.

POVEZANE VESTI

 Govoreći o objavljivanju snimka u javnosti Petrović ističe da je jako teško da ti precizan odgovor zašto se to desilo baš sada.

„U svakom slučaju predsednik Vučić je to iskoristio priliku u njegove uskopolitičke svrhe. Ponavaljao je neka opšta mesta o destabilizujućem delovanju, ali i nasrtaju na namensku industriju. Ja nemam informaciju da je aferu „Krušik“ plasirala ruska obaveštajna služba, ali i sam predsednik Vučić je obraćajući se ruskom ambasadoru, u isto vreme poručuije zapadu da je on jedna velika brana Srbiji od Rusije“, kaže Petrović.

On napominje da sve oko ove afere ukazuje na manupulaciju čitavim slučajem u dnevnopolitičke svrhe.

„Predsednik Vučić je na konferenciji za medije rekao da su naše službe jako odgovorne, da neće da iznose podatke, kao što su ovi procureli, ali imamo čitav niz podataka za koje sumnjamo da je BIA plasirala u prorežimske medije u cilju stigmatizacije, pre svega istraživačkih novinara, kao što je bio slučaj Stevana Dojčinovića“, ističe Petrović.

On komentarišući činjenicu da je ruski špijun već dugo praćen i da bez obzira na utvrđenu deltanost, nije proglašen za „personom non grata“ u našoj zemlji odgovara, da sve zavisi od procena nadležnih službi.

„Postoje dve mogućnosti, ili da se ide na sud, pa da se procesuiraju te aktivnosti, ili da se dalje prati kao bi utvrdikli koje su namere tog špijuna u Srbiji, i najčešće to i rade. Oni prate šta smeraju bezbedonosno informativne službe drugih država“, objašnjava Petrović.

Jakšić: Aferu „Krušik“ plasirali Rusi

Boško Jakšić, spoljnopolitički analitičar, ocenjuje da je opštepoznata stvar da špujuni velikih sila deluju u Srbiji, i da zbog toga ne zna zašto je predsednik Srbije Aleksandar Vučić uputio ruskom ambasadoru Bocan-Harcenku pitanje „Zašto“?

„Takva vrsta obaveštajnog rada stalno postoji. Postoji i kada su odnosi u uzlaznoj liniji, kao što jesu između Beograda i Moskve. Ne vidim ništa neobično u tome da se prikupljaju obaveštajni podaci, da se regrutuju ljudi i plaćaju za to. Moglo bi da se kaže da je to špijunska rutina koja nas uvek okružuje i u trenucima kada su odnosi dobri i kada postoje neki problemi. Mnogo je važnije pitanje zašto je to sada objavljeno, godinu dana otkako srpske službe imaju te snimke“, ocenjuje Jakšić.

On komentarišući uveravanja predsednika Vučića da ruski predsednik Vladimir Putin nije znao za ovu aferu, kaže da je „moguće da Putin nije znao za to, zato što je to deo rutine“.

„Ta vrsta obaveštajnog rada postoji i radila se i pre nego što je Putin došao na vlast. On ne mora da bude upoznat sa tim, jer to nije neka megaoperacija pa da on zna za nju“, kaže Jakšič i dodaje da se ne slaže sa komentarima da je ova špijunska afera „lansirana ne bi li se prikrila i zatrpala afera „Krušik“ ili doktorska disertacija Siniše Malog“.

„Ove dve afere imaju organsku vezu i ide na mnoge više nivoe, geostrateških opredeljivanja Srbije. Moj utisak je da su aferu „Krušik“ lansirali Rusi, da pokažu da imaju kapacitet destabilizacije ove vlasti. Otkrivanje ove afere je upozorenje Beogradu da ne preteruje suviše u tim vrstama poslova sa Bliskim Istokom i Amerikom. A onda ako postavimo pitanje zašto je objavljena špijunska afera tako brzo, to je odgovor Beograda Moskvi. To je poruka „I mi možemo da odgovorimo, da napravimo štetu ruskim interesima“, ocenio je Jakšić.