Mladi savetnici zaštitnika građana: Za prevenciju nasilja važan zajednički rad

Vesti 22. nov 201916:14 > 16:18
Shutterstock/ilustracija

Predstavnici Panela mladih savetnika zaštitnika građana ocenili su da je za prevenciju vršnjačkog nasilja najvažniji zajednički rad svih nadležnih institucija, saradnja roditelja i manje prikazivanje nasilja u javnosti.

Stefan Grubješić učenik srednje škole iz Stare Pazove rekao je agenciji Beta da je za prevenciju najbolje da svi zajedno rade, a da roditelji „decu vaspitavaju da se ne tuku“ i ukažu im da nasilje samo produbljuje probleme, a razgovori ih rešavaju.

On je kazao da je čuo za nekoliko slučajeva vršnjačkog nasilja, da ni jednom nije lično prisustvovao, kao i da je škola te slučajeve brzo rešila primenjujući određene mere.

Deca iz Panela mladih savetnika zaštitnika građana ukazala su da kažnjavanje dece koja vrše nasilje ne rešava probleme, već da bi trebalo dublje posvetiti se razlozima zbog čega nasilnici to čine.

Učenik srednje škole iz Beograda Marko Jevtić rekao je da se dešavalo da zbog vršnajčkog nasilja dete izbace iz škole, ali da to problem ne rešava jer bi nasilnik isto ponašanje mogao da nastavi i u drugoj školi.

Kako je rekao, trebalo bi pronaći razloge takvog ponašanja.

Prema njegovom mišljenju, problem je i taj što roditelji dozvoljavaju deci da gledaju nasilne sadržaje putem interneta i na drugim medijima.

„Mladima se sve više prikazuje nasilje na televiziji i u vestima ko je koga ubio, ko je koga napao. Deca na internetu gledaju nasilje, rijaliti program, igraju nasilne igrice. Problem bi trebalo da se rešava uz veće učešće roditelja i smanjenje gledanja takvih sadržaja“, rekao je Jevtić.

Učenica osnovne škole iz Obrenovca Jana Milivojević složila se sa drugom da su deca okružena nasiljem na televiziji, internetu i kroz igrice i da je osim toga uzrok nasilja i pogrešno vaspitavanje dece.

Ona je rekla da je danas zastupljeno vršnjačko nasilje putem interneta za koje nastavnici ne saznaju na vreme nego tek kada problem eskalira.

„Na internetu izlaze fotografije druge dece, fotošopirane i koje nisu možda ni istinite. Mislim da je najgore postaviti neku fotografiju eksplicitnu ili objaviti lažne navode. Sa tim se teže borimo i teže ga je sprečiti za razliku od onog koje se desi u učionici ili na ulici, a koje mogu nastavnici ipak da primete na vreme i reaguju“, rekla je Milivojević.

Učenica srednje škole u Zemunu Marija Govedarica rekla je da je verbalno nasilje u školi veoma zastupljeno i da ostavlja posledice na decu.

Ona je povezala verbalno i internet nasilje s obzirom da se „začikavanje“ posle objave na interentu širi.

„To ostavlja velike posledice na razvijanje ličnosti i smanjene samopouzdanja kod nas. Znam dosta drugarica i drugara koji imaju posledice iz rane osnovne škole kada su bili žrtve nasilja i zbog čega danas imaju komplekse“, rekla je Govedarica.

Ona je kazala da su žrtve obično uplašene i da nemaju snage da se obrate za pomoć dok slučaj ne eskalira.

Govedarica je takođe ocenila da sankcionisanje i kazna ne treba da budu rešenje problema i da je bitno razgovarati i sa žrtvama i decom koja vrše nasilje, jer oni su isto očigledno u nekom problemu i njima je potrebna pomoć.

Panel mladih savetnika Zaštitnika građana, osnovan je 2010. godine kao stalno savetodavno telo koje čine deca uzrasta od 13 do 17 godina.