DW: Špijunska afera u Srbiji – Mnogo buke, malo detalja

Vesti 22. nov 201914:17 > 14:34
Podeli:
Izvor: Tanjug/Zoran Žestić

Nova špijunska afera trese Srbiju. Posle afere Krušik i navodne prodaje oružja Ukrajini, sada je tu snimak na kojem ruski obaveštajac daje novac penzionisanom potpukovniku Vojske Srbije. Šta se krije iza svega toga?

Nakon što je objavljen snimak na kojem ruski obaveštajac navodno predaje novac nepoznatoj osobi sa srpske strane, državni vrh je zakazao hitnu sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost. Srpske vlasti se inače ne odlikuju prevelikom transparentnošću kada su ovakvi slučajevi u pitanju, i stoga je iznenađujuća bila brzina kojom je potvrđena autentičnost snimka.

Kako je beogradskim medijima saopštio Relja Željski, načelnik analitike Bezbednosno informativne agencije (BIA), „snimak je autentičan i na njemu se nalazi ruski obaveštajac Georgij Kleban“.

Službenik BIA je u istom dahu pokušao da donekle amortizuje činjenicu da je reč o ruskom špijunu, rekavši „da obaveštajni subverzivni rad koji se odvija na teritoriji Republike Srbije, a on se de fakto odvija, ne treba nikako vezivati samo za Rusku Federaciju. Naprotiv, i druge velike sile, poput SAD, Velike Britanije i Francuske, ali i regionalni igrači, spomenuću samo Hrvatsku i Albaniju, veoma intenzivno rade na ostvarivanju svojih interesa, što je uvek u međunarodnim odnosima i politici očekivano“, rekao je Željski.

Usledila je i reakcija Moskve. „Odnosi sa Srbijom su partnerski, bratskog karaktera, i ništa ne može da na to utiče“, izjavio je portparol Kremlja Dmitrj Peskov. Portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova smatra da je video o špujunima „provokacija uoči važnih susreta na vrhu“, i istakla „da ne razume saopštenje srpske vlade kako je situacija veoma ozbiljna“.

Srbija ojačava vojnu neutralnost

Načelnik analitike BIA je istakao da je poznat identitet druge osobe i da je reč o „visokom srpskom zvaničniku sa oficirskim činom“.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je, nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost, javnost obavestio da je reč o penzionisanom potpukovniku Vojske Srbije Z.K. i da je snimak nastao u decembru 2018 godine. Navedeni Z.K. je predmet interesovanja srpskih službi bezbednosti od 2012 godine, kada je imao kontakte i sa pripadnicima hrvatskih obaveštajnih službi.

Aleksandar Vučić je naveo da je Srbija izložena snažnom radu stranih obaveštajnih službi i posebno apostrofirao pojedine vojne izaslanike koji, kako kaže, u uniformama posećuju Sandžak i tamo razgovaraju o političkim rešenjima koja bi rušila Srbiju. „Reč je o predstavnicima austrijske, nemačke i bugarske službe“, istakao je Vučić.

Upitan o uticaju te špijunske afere na odnose Srbije i Rusije, predsednik Srbije kaže da mu nije jasna logika u svemu ovome, da Srbija ničim nije ugrozila ruske interese i da se nada kako predsednik Rusije Vladimir Putin nije bio obavešten o tom delovanju.

„Sve će nas ovo naterati da još snažnije radimo na vojnoj neutralnosti Srbije, i Srbija se neće okretati ka NATO“, naglasio je Vučić.

Zataškavanje drugih afera?

Dramski zamah koja je špijunska afera dobila kod srpskih vlasti za Predraga Petrovića, izvršnog direktora Beogradskog centra za bezbednosnu politiku, predstavlja „pokušaj Aleksandra Vučića da ovom aferom sa ruskim špijunom zataška jednu drugu aferu sa Krušikom i trgovinom naoružanjem“. Takav utisak, nastavlja Petrović za DW, imam zbog toga „što prosto nije uobičajeno da se na ovakav način obznanjuje snimak sa ruskim špijunom, koji je inače nastao pre godinu dana, a ni nakon obraćanja predsednika mi i dalje nemamo nikakve detalje tog slučaja. Mi imamo neke snimke gde ne znamo ko je iz Srbije bio sa druge strane, šta su ta lica planirala, da li su oni planirali neki napad ili atentat, i sve je ovo što smo čuli nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost jako uopšteno i neubedljivo. Stoga i ne verujem da jedna ovakva afera može da utiče i na odnose Srbije i Rusije“, ocenjuje Petrović.

Predrag Petrović primećuje da je „posao svih obaveštajaca da vrbuju svoje saradnike i ne znam zašto je ovo sada toliko specijalan i specifičan slučaj. Uostalom, mi u okviru srpske Vlade imamo neke ljude koji važe za ’ruske ljude’, i ne vidim da se oko toga diže neka velika prašina u javnosti“.

Domaća korupcija glavni krivac?

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je čitavu aferu sa ruskim špijunom stavio i u kontekst napada na srpsku namensku industriju. Kako je fabrika Krušik važan deo te industrije, najnovija afera sa ruskim obaveštajcem predstavlja za Aleksandra Vučića deo koordinisanih napora stranih službi da se u Srbiji uništi proizvodnja naoružanja.

„Dokumenta jasno pokazuju da je Krušik poslovao na sopstvenu štetu, i da su se na njihov račun bogatile privatne firme, pre svega firma GIM, koja je u vezi sa ocem ministra policije Brankom Stefanovićem. Ako, dakle, moramo da razmišljamo o nasrtajima na namensku industriju onda su to korupcija i kriminal unutar Srbije, a ne niko spolja“, naglašava Petrović.

Ko je u „obaveštajnoj kanalizaciji“?

Predsednik Srbije je posebno skrenuo pažnju i na jednu zemlju „koja predstavlja obaveštajnu kanalizaciju zbog toga što obavlja poslove za interese nekih većih zapadnih zemalja“. Aleksandar Vučić nije precizirao na koju zemlju misli, ali pretpostavlja se da je reč o Bugarskoj, jer je tamošnji portal Arms watch objavio dosta podataka o prodaji srpskog naoružanja.

Predrag Petrović primećuje da su se tim temama bavili i domaći novinari u Srbiji, i kaže „kako ga ne bi začudilo da je mislio i na naše novinare iz Srbije, i da su svi oni deo te jedne obaveštajne kanalizacije koja pokušava da uruši vlast Srpske napredne stranke“, zaključuje izvršni direktor Beogradskog centra za bezbednosnu politiku.