Vučić o aferi s ruskim špijunom: Bocan-Harčenka sam pitao samo jedno – zašto?

Vesti 21. nov 201921:15 > 22:13
Podeli:
Izvor: Tanjug/Zoran Žestić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić potvrdio je da je na snimku sa ruskim obaveštajnim agentom Georgijem Klebanom srpski potpukovnik u penziji Z.K, koji se s njim sastajao nekoliko puta. Objavljeni snimak nije napravila srpska Vojno-obaveštajna agencija, ali je ta služba upoznata s događajem koji se desio krajem decembra prošle godine, kazao je Vučić nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost.

„Mi smo kao zemlja suočeni dugo godina sa ofazivnim delovanjem raznih obaveštajnih službi i to bismo delovanje mogli da podelimo u dve grupe, jedna je delovanje najrazvijenih zemalja, a druga – zemalja regiona, koje imaju izražene interese na teritoriji Srbije i svoje obaveštajno delovanje rade u punom kapacitetu, a ono je usmereno protiv interesa Srbije“, izjavio je Vučić.

On je rekao da postoje brojne agencije koje na teritoriji Srbije sprovode svoje obaveštajna delovanja. „I to sa dva cilja – prikupljanje obaveštajnih podataka kako bi mogli da utiču na zvaničnu politiku zemlje, a drugi je potpuno obaveštajno sagledavanje kapaciteta i moći Republike Srbije kako bi mogli da utiču na to da spoljne političke moći Srbije budu smanjene“, kaže Vučić.

Zbog toga je Srbija, kako je rekao, značajno ojačala mere kontraobaveštajne zaštite.

„Naša VBA i BIA u smislu zaštite preduzimaju neuporedivo sofisticiranije i u značajno većoj meri rade na zaštiti od delovanja ofanzive stranih agencija“, dodao je.

POVEZANE VESTI

Pošto je jedina tačka dnevnog reda Saveta za nacionalnu bezbednost bio snimak koji se pojavio u javnosti, Vučić je izjavio da je snimak napravljen 24.12.2018. godine i da ga nije sačinila srpska VBA, ali da je ona upoznata s delovanjem Klebana.

„Prateći objekat obrade, naše službe su došle do podataka da će se u Zemunu, negde oko 18 sati, penzionisani potpukovnik Vojske Srbije Z.K. sastati sa potpukovnikom Ruske federacije. Mi smo pripremili operativne mere, međutim, video dokumentovanje nije bilo moguće, jer je uočeno prisustvo više lica u takozvanoj kontrapratnji koji su obezbeđivali lice mesta“, pročitao je Vučić deo izveštaja.

Predsednik Srbije je izjavio da je srpska služba u više navrata „konstatovala i foto, audio, video dokumentovala konktakte Klebana sa predstavnicima Vojske Srbije“.

Vučić je rekao i da postoje snimci i drugih pripadnika ruskih službi sa pripadnicima vojnih struktura Srbije, ali da se s tim snimcima ne izlazi u javnost.

Za Klebana je Vučić rekao da je trebalo da bude posrednik u razmeni dokumentacije vezane za događaje u Hrvatskoj tokom rata.

Ruski obaveštajac se više ne nalazi na teritoriji Srbije, naglasio je Vučić.

„Uveren sam, ja bar tako mislim, da Putin o ovome nije bio obavešten. Mi smo zahvalni Rusiji na onome što je učinila 2015. godine za nas u Savetu bezbednosti UN, ali sam danas imao jedno pitanje za ambasadora Bocan-Harčenka, a to je – Zašto? Samo sam pitao zašto, ništa više! Nisam video logiku u svemu. Srbija ničim nije ugrozila prijateljstvo s Rusijom, Srbija jedina nije uvela ekonomske sankcije Rusiji, ni na jednom forumu nije glasala protiv interesa Rusije“, kazao je predsednik Srbije.

Vučić je rekao i da „ne bi isključio mogućnost“ da je snimak objavljen 17. novembra kao provokacija uoči sastanaka ruskih i srpskih zvaničnika na visokom nivou, kako je danas ocenjeno u Moskvi.

„Ne isključujem da su Rusi po tom pitanju u pravu, jer mi posedujemo više snimaka koje nismo objavili, to nije posao obaveštajnih agencija“, naveo je predsednik Srbije.

Vučić je rekao da je za njega najavljeni susret sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom 4. decembra u Sočiju „od izuzetnog značaja“ i dodao da se nada da će s ruskim liderom razgovarati o najvažnijim temama bilateralne saradnje.

„Mi smo predložili sastav naše delegacije, videćemo kakav će biti sastav ruske delegacije, ovo će biti na nešto višem nivou nego što smo očekivali“, kazao je.

I pored toga, kako je rekao, Srbija neće menjati politiku prema Rusiji, niti prema ostalim zemljama sveta.

„Mi svoju politku prema Rusiji nećemo da menjamo, doživljavamo je kao bratsku i prijateljsku zemlju i nastavićemo saradnju u svim oblastima, osim što ćemo u ovom obaveštajnom smislu, svoju zemlju sačuvati. Nećemo se okretati ka NATO, kao ni prema drugim vojnim savezima, ja to ponavljam jasno i glasno. Sve ovo nas je učvrstilo u nameri da osnažimo poziciju u nezavisnosti, samostalnosti i u istom takvom suverenom pogledu u budućnost“, izjavio je Vučić.

On je naglasio da će biti pojačana izdvajanja za policiju i vojsku u narednom periodu, jer, kako je rekao, ima uslova i sredstava za to.

„Žestoki napadi na srpsku vojnu industriju“

Vučić je naglasio i da su „u toku učestali, žestoki, organizovani i orkestrirani napadi“ na srpsku namensku industriju.

„I ti napadi dolaze iz zemlje koja predstavlja obaveštajnu kanalizaciju, zbog toga što obavlja poslove za interese nekih većih zapadnih zemalja“, rekao je Vučić, ne precizirajući na koju zemlju misli.

Ljudima je, kako kaže, promakla vest da su obaveštajne i kontraobaveštajne agencije Srbije uspele da uhvate Srbina s 30.000 evra koji je iznosio dokumenta iz fabrike Prvi partizan o municiji kako bi ih predao Albancima u ruke. „Mi smo i lice srpske i albanske nacionalnosti uhapsili i biće procesuirani“, kazao je Vučić.

Osim toga, dodaje, u toku su i „žestoki napadi i na Krušik“.

„Pokazaću vam i dokumentaciju, napadi i na fabriku u Lučanima stalno traju, i čitava Zapadna Srbija je pod strahovitim pritiskom jer hoće da nam unište namensku industriju, da bismo zavisili od drugih u toj oblasti. A bez namenske, nema nezavisnosti i neutralnosti“, kazao je Vučić.

„Obaveštajna kanalizacija širi neistine“

Ukrajinska vojska u ratu u Donbasu koristila je krijumčareno oružje proizvedeno u Srbiji, javio je bugarski portal Arms voč (Arms Watch).

„Mi smo optuženi iz jedne od tih kuhinja obaveštajne kanalizacije kako je Srbija minama naoružavala Ukrajince protiv Donjecke Republike. Kome je to odgovaralo da objavi baš na današnji dan, sami zaključite. Suština je sledeća – oni su pokazali mine kako su izgledale, sve kako je taj sajt bugarski pokazao…Pošto ovo nije burek, ovo nije nešto što ne razlikujete, mi smo istražili prodaju…I slučajno se dogodilo da je nije bilo“, kazao je Vučić.

Dodaje da je po broju mina utvrđeno ko ih je kupio.

„Ustanovili smo – imali smo preko Amerike dve kompanije, jednu poluameričku, ali je bila jedna čudna kompanija, i kada smo došli do tačnog broja mina, kako se sudbina poigra kada mnogo lažete, taj lot mina na slici deo je serije od 15.000 mina koje su prodate ‘Tehnoremontu’ Petra Crnogorca, inače vlasnika i kompanije ‘CPR Impex’ gde je do juče radila mama od (Aleksandra) Obradovića. Ta firma je kupila 15.000 mina i prodala ih poljskoj kompaniji ‘Natan’, preko Kipra“, kazao je Vučić.

Bilo je interesantno, kaže, da nije bila dobijena podrška poljskih organa za to, kao što je obaveza.

„…već je to dobijano od drugih kompanija, a zatim preko Kipra izvezeno za Poljsku. Nigde ni na koji način, niti Ukrajina, niti bilo ko, nije pomenut. Srbija, inače, ne bi to dozvolila kao ‘end user’, upravo zbog naših dobrih odnosa i sa Ruskom federacijom, ali i sa Ukrajinom“, kazao je Vučić.