Njujork tajms, Blumberg i AP preneli vest da je Mali plagirao doktorat

Vesti 21. nov 201918:00 > 18:03
Izvor: Shutterstock

Zaključak Odbora za profesionalnu etiku Univerziteta u Beogradu koji je utvrdio postojanje neakademskog ponašanja ministra finansija Siniše Malog prilikom izrade doktorske disertacije, odjeknuo je i u svetskim medijima koji prenose i pozive opozicionih stranaka i dela srpske javnosti da Mali podnese ostavku.

Njujork tajms je preneo vest agencije AP iz Beogarda u kojoj se kaže da se ministar finansija suočava sa pozivima na ostavku nakon što je Beogradski univezitet zaključio da je njegov doktorat plagijat.

Etička komisija Univerziteta u Beogradu saopštilaje da je Siniša Mali „doslovno preuzeo tekstove, ili čitave pasuse drugih autora bez navođenja izvora,“ izveštava AP i dodaje da je rektorka Ivanka Popović je za RTS rekla da će njegov rad iz 2013, o restrukturiranju i privatizaciji, biti poništen.

Mali je svoj doktorat odbranio na beogradskom Fakultetu organizacionih nauka.

I Blumberg se osvrnuo na današnju odluku Etičke komisije, ali pojavusagledava šire i kaže da istočnoevropski političari imaju problem da se oslobode loše navike: da dođu do fensi kvalifikacija tako štoprevarom nagomilaju diplome.

Agencija dodaje da je poslednji koji će snositi posledice ministar finansija Srbije Siniša Mali.

Etička komisija Beogradskog univerziteta, prenosi Blumberg, zaključila je da se Mali poneo neakademski i zatražio da mu doktorska teza bude poništena jer je kopirao druge autore bez pominjanja izvora.

Studenti u Srbiji su tražili ostavku Malog posle ove odluke. On još ima podršku predsednika Aleksandra Vucica i očekuje se da zadrži poziciju.

Znam da to nisam uradio„, rekao je Mali za državnu agenciju Tanjug. O tome ću govoriti za nekoliko dana. Sad me zanima samo budžet„, citirao je Blumberg izjavu ministra finansija.