SZS, PSG, NDMBGD, DSS i Nova traže da Mali zbog plagijata više ne bude ministar

Vesti 21. nov 201914:49 > 18:40
N1

Jedino što preostaje nakon odluke Odbora za profesionalnu etiku Beogradskog univerziteta da je doktorski rad Siniše Malog plagijat, jeste da Mali i cela Vlada Srbije podnesu ostavke, izjavio je Janko Veselinović, predsedavajući Saveza za Srbiju.

„Teško da bi se bilo koja vlada u svetu nakon ovakve afere održala na vlasti, pa iako nemamo demokratiju već autokratiju, ostavka Vlade je jedino logično rešenje, koje i građani očekuju. Ovo je i trenutak kada sve demokratske snage u društvu treba da prevaziđu svoje razlike i usmere se na promenu ovog nakaradnog sistema kroz bojkot izbora dok se ne obezbede uslovi za slobodne i poštene izbore”, naveo je Veselinović u pisanoj izjavi.

POVEZANE VESTI

Veselinović je u ime Saveza za Srbiju uputio čestitke studentima, profesorima i Univerzitetu u Beogradu za, kako je naveo, istrajnost u odbrani akademske čestitosti.

Odbor za profesionalnu etiku Univerziteta u Beogradu preinačio je Odluku Nastavno-naučnog veća Fakulteta organizacionih nauka (FON) od 28. oktobra 2019. godine i jednoglasno utvrdio postojanje neakademskog ponašanja Siniše Malog prilikom izrade doktorske disertacije.

Odbor je predložio Senatu Univerziteta da postupi po pravilniku o poništavanju doktorata u slučaju ministra Siniše Malog jer je utvrdio postojanje neakademskog ponašanja u njegovom radu, izjavila je rektorka Univerziteta Ivanka Popović.

Trifunović: Za lažnog doktora Malog ostavka bi bila luksuz

Predsednik Pokreta slobodnih građana Sergej Trifunović izjavio je da je odluka Odbora za profesionalnu etiku Univerziteta u Beogradu o doktoratu Siniše Malog „najsnažniji i najvažniji institucionalni odgovor na moralno potonuće koje je zahvatilo sve delove društva“.

N1

„Ovo je jedan od najvažnijih dana od kad smo upali u provaliju koju su nam iskopali neoradikali“, ocenio je Trifunović u saopštenju.

Prema njegovim rečima, „studenti su pobedili, nisu pristali na laž, nisu pristali na ponižavanje i istrajali su u svojoj borbi“.

„Treba svi da se ugledamo na njih. Sačuvan je obraz Univerziteta, sačuvana je vera da se pošten rad isplati, a nepošten kažnjava, sačuvana je vera studenata u svoje profesore i probuđena je nada. To je od nemerljive važnosti“, istakao je on.

Trifunović je dodao da, „što se tiče lažnog doktora Siniše Malog, ne sme mu se dopustiti luksuz da podnese ostavku“.

„Ostavka je čin časnih ljudi, a njegovo beščašće je danas jednoglasno utvrđeno. On mora biti smenjen, a ostavke nek podnesu oni koji su ga napravili“, poručio je Trifunović.

Narodna stranka: Hitna ostavka Malog

Narodna stranka zahteva hitnu ostavku Siniše Malog, pošto je Etički odbor Univerziteta u Beogradu jednoglasno utvrdio da je doktorat ministra finansija plagijat i zatražio da doktorat bude poništen.

N1

„Pošto je dokazano da je Siniša Mali lopov, jer je tuđi rad beskrupulozno prepisao i predstavio kao svoj, on više ni dana ne može ostati na visokoj državnoj funkciji ministra finansija. Sramotno je da dokazanom lopovu na raspolaganje bude poverena državna kasa, jer se onome ko je ukrao doktorat ne može verovati da neće ukrasti i novac“, navedeno je u saopštenju potpredsednice Narodne stranke Sande Rašković Ivić.

Dodaje se da „mladi i obrazovani ljudi, baš kao i svi građani Srbije, trebalo bi da na čelnim mestima u državi imaju ljude na koje mogu da se s ponosom ugledaju“.

„U takve ne spadaju ‘kadrovi’ aferaške vlade Ane Brnabić, kao što su Siniša Mali i Nebojša Stefanović“, saopšteno je.

Narodna stranka veruje da će doktorat Malog biti poništen, a on smenjen sa funkcije ministra finansija.

Omladina Narodne stranke istovremeno je pisarnici Ministarstva finansija predala predlog nove teme doktorata Siniše Malog „Kriminalne radnje i skandali gradonačelnika Beograda od 2014. godine do 2018. godine“, kao i pomoćnu literaturu do koje se može doći iz, kako su kazali, slobodnih medija koji su se bavili njegovim „kriminalnim radnjama i skandalima“ dok je bio gradonačelnik.

Jerkov: Dokazani plagijat Malog razlog za smenu

Poslanica Demokratske stranke Aleksandra Jerkov izjavila je da je vest da je Odbor za profesionalnu etiku Univerziteta u Beogradu uprkos pritiscima proglasio doktorat ministra finansija Siniše Malog za plagijat i naložio da se pokrene procedura za oduzimanje diplome, ohrabrujuća za sve one koji veruju da se može pošteno živeti od svog rada.

N1

„Profesori Univerziteta u Beogradu pokazali su da se svoj posao može raditi u skladu sa zakonom i pošteno, i to ohrabruje i druge institucije koje se nalaze pod pritiscima i pretnjama moćnika iz Srpske napredne stranke“, rekla je ona.

Zabrinjava, dodala je Jerkov količina agresije kojoj je bila izložena rekotrka Ivanka Popović i u parlamentu od kad je samo utvrdila da nadležna tela treba da ispitaju navode da je Mali plagirao svoj doktorat, i dodala da ona mora imati apsolutnu zaštitu zbog ovoga što će uslediti.

„Jasno je da je Mali ukrao intelektualnu svojinu, a ostaje da druge institucije utvrde da svi koji čine režim SNS kradu i drugu vrstu tuđe svojine“, rekla je Jerkov i dodala da je oduzimanje lažnog zvanja Malom – prvi korak u tom pravcu.

Jerkov je dodala da ne očekuje ostavku ili smenu ministra, jer bi to bio moralni čin proistekao iz osećaja odgovornosti premijerke, ali da postoji još jedan mehanizam, a to je da Skupština koja je glasala za njega pokrene postupak za njegovu smenu.

Jerkov je dodala da bi do eventualne smene moglo da dođe samo zbog pritiska javnosti.

Oglasila se i Omladina DS-a koja je poručila da Malog treba da bude sramota što je ukrao tuđi intelektualni rad.

„Hrabrost Odbora je velika, jer znamo da su trpeli pritiske od strane predstavnika vlasti (…) Nadamo se da će se i druge institucije ohrabriti da svoj posao obavljaju časno, pošteno i profesionalno i pokažu SNS-u da bahatost u ovoj zemlji nikada neće pobediti“, piše u saopštenju DS-a.

Ne davimo Beograd: Protest ispred Ministarstva finansija

Inicijativa „Ne davimo Beograd“ zatražila je hitnu smenu ministra finansija Siniše Malog nakon nakon odluke Odbora za profesionalnu etiku BU o njegovom doktorskom radu.  

Promo/Ne davimo Beograd

„Nismo toliko naivni da verujemo da će Siniša Mali pokazati i trunku ličnog integriteta i sam podneti ostavku, zato od premijerke Ane Brnabić zahtevamo njegovu smenu, a građane pozivamo da nam se u tome pridruže na protestu u ponedeljak 25. novembra u 18 časova ispred ministarstva finansija“, navodi se u saopštenju Inicijative.  

Inicijativa je istakla da je plagiranje doktorata samo jedna od afera u koje je umešan Siniša Mali i zato ukoliko ostane ministar, to će biti još jedan pokazatelj da se „u ovoj državi moral i etika ne računaju kao vrednosti, da se ukazivanje na kršenje zakona kažnjava, da se štite i podržavaju falsifikati, bahatost, korupcija i kriminal“.  

„Više nego je jasno da ovaj čovek više ni dana ne sme zauzimati javnu funkciju, niti biti deo javnog života“, dodaje „Ne davimo Beograd“.

Nova: Ostavke da podnesu Mali, Vlada i predsednik Republike

Nakon odluke Odbora za profesionalnu etiku Univerziteta u Beogradu, Nova stranka javno zahteva da Siniša Mali smesta podnese ostavku na mesto ministra, ali i da istim putem krene i celokupna Vlada Srbije, kao i predsednik Republike, saopštila je informativna služba Nove Stranke.

Logo

U saopštenju se navodi da je nakon današnje odluke „potvrđeno ono što je odavno svima jasno – da je (Siniša) Mali veliki plagijator, te da na mestu visokog državnog funkcionera danas imamo jednog običnog prevaranta“.

„On ne samo što je plagirao naučni rad, već je i upornim izbegavanjem da preuzme odgovornost postao simbol odnosa vlasti prema obrazovanju uopšte, koje je u Srbiji godinama unazad sistemski urušavano.

Kao takav, imao je zdušnu podršku svih ostalih kolega iz Vlade, ali i evidentnu zaštitu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koji je svaku priliku koristio da uputi najpogrdnije reči na račun svakoga ko se barem usudio da čast i obraz pomenutog dovede u pitanje“, saopšteno je iz Nove Stranke.

Iz Nove Stranke navode da je tako „ovaj dokazani plagijator stavljen u red zaštićenih saradnika režima, rame uz rame sa Nebojšom Stefanovićem i njegovim ocem Brankom u slučaju „Krušika“, Aleksandra Vulina u slučaju „tetke iz Kanade“ i mnogih drugih koji svakodnevno vređaju inteligenciju građana Srbije.

Dveri: Univerzitet odbranio ugled

Potpredsednica Dveri Tamara Kerković ocenila je danas da je Univerzitet u Beogradu odbranio svoj ugled time što je proglasio doktorat ministra finansija Siniše Malog plagijatom, navodi se u saopštenju Dveri.

N1

Kerković je kazala da je odlukom Odbora za profesionalnu etiku Univerziteta u Beogradu da proglasi doktorat Siniše Malog plagijatom odbranjen ugled Univerziteta i na tome je čestitala profesorima i studentima koji svoje diplome stiču pošteno.

„Ova odluka je pokazala da su pritisak javnosti i integritet jedne institucije ipak jači od političkog pritiska, i to daje motiv svim građanima da nastave da ukazuju na laži i manipulacije funkcionera vladajuće stranke“, navodi se u pisanoj izjavi.

Kerković je istakla da je uverena da će uskoro na red doći i poništavanje doktorata, ali i, kako je istakla, „preispitivanje diplome osnovnih studija ministra Nebojše Stefanovića“.

DSS: Mali da se ugleda na Nemce i podnese ostavku

Predsednik Demokratske stranke Srbije i profesor na Pravnom fakultetu Miloš Jovanović ocenio je danas da „ohrabruje“ odluka Univerziteta u Beogradu da je doktorat ministra finansija Siniše Malog plagijat.

N1

„Dobro je što su činjenice koje su isplivale na videlo u proteklom periodu i potvrdjene, jer već dugo vremena kod nas imamo privid mnogo čega, od lažnih diploma, preko drugih stvari, i dobro je što su i moje kolege i drugi pokazali da imaju intergiteta i da su kaznili nešto što zaslužuje kaznu“, izjavio je Jovanović za portal Direktno.

Navodeći da predsednik Srbije Aleksandar Vučić stalno pominje primer Nemačke, kao zemlje kojoj treba stremiti, Jovanović je rekao da se treba ugledati na njih i kada je slučaj plagiranja doktorata u pitanju.

„U Nemačkoj kada se desila slična afera, ministarka odbrane koja je plagirala svoju doktorsku disertaciju, odmah je dala ostavku. Mislim da bi sada bilo potpuno u redu da se isti aršini primene i da neko ko je na javnoj funkciji, a Mali je ministar finansija, na isti način zbog moralne odgovornosti prevashodno podnese ostavku na poziciju na kojoj se nalazi“, naveo je lider DSS-a.