Stojanović: Mali da se povuče iz politike ako ima "iole malo morala"

Vesti 21. nov 201914:40 > 15:14
Izvor: N1

Politički analitičar Boban Stojanović ocenio je da ministar finansija Siniša Mali treba da se povuče iz politike "ako ima iole malo morala" nakon što je Odbor za profesionalnu etiku BU utvrdio da je plagirao delove svog doktorata.

Odbor za profesionalnu etiku Univerziteta u Beogradu dostaviće Senatu Univerziteta da postupi po pravilniku o poništavanju doktorata u slučaju ministra Siniše Malog jer je jednoglasno utvrdio postojanje neakademskog ponašanja u njegovom radu, izjavila je rektorka Univerziteta Ivanka Popović.  

POVEZANE VESTI

Popović je nakon sednice Odbora novinarima kazala da je Siniša Mali prekršio etički kodeks Univerziteta jer je bez navođenja citirao tekstove drugih autora.  

„Od današnjeg dana je neprihvatljivo da Siniša Mali bude funkcioner, a ni građani ne smeju to da dozvole“, izjavio je Stojanović za agenciju Beta.  

Stojanović je istakao da nijedan politički akter ne sme u svojim redovima da ima „osvedočenog prevaranta koji je pokušao da prevari akademsku javnost“, ali da ne očekuje da će se predsednik Srbije Aleksandar Vučić „odreći Malog“.  

On ne očekuje da će Mali biti smenjen sa funckije ministra i da će taj posao obavljati dok traje njegov mandat.  

Ipak, kako je naveo, akteulna vlast ne sme da se „kocka“ sa javnošću i da zadrži Malog na visokim državnim funkcijama.

Milivojević: Naredni potez Malog zavisi od procene Vučića

N1

Analitičar Cvijetin Milivojević izjavio je da naredni potez ministra Siniše Malog, posle odluke Odbora za profesionalnu etiku, zavisi od procene predsednika države Aleksandra Vučića koliko neki događaj, pa tako i afera sa doktoratom, utiče na rejting koji uvek prati pažljivo.

„Ako vidi da je atmosfera u društvu takva da se ovo negativno odražava Mali će, na primer, biti suspednovan godinu dana kao što je bilo sa ministrom odbrane Bratislavom Gašićem, koji je zatim vraćen na velika vrata“, rekao je Milivojević za agenciju Beta.

Međutim, kako je naveo, ukoliko Vučić misli da bi se na takav način pokazala slabost, to se neće desiti uprkos odluci Odbora.

Milivojević je podsetio da za mesto ministra nije potreban dokorat, ali da javni moral obavezuje na određeno ponašanje koje ne dozvoljava da se do doktorata dodje tako što se prepiše.

Prema rečima Milivojevića, ako Mali pokaže manje sujete a više pameti, mogao bi da kaže – „ljudi odričem se tog doktorata, očito sam pogrešno citirao, ali to ne utiče na moje znaje i mesto“.

Mogao bi, kaže Milivojević, da izazove stručnu javnost i kaže „dajte mi rok od godinu dana napisaću novi doktorat na novu temu“.

Božović: Ne verujem da će biti posledica po karijeru Malog

N1

Sociolog Ratko Božović izjavio je da je dobro što je Odbor za profesionalnu etiku uputio predlog Senatu Univerziteta da postupi po pravilniku za poništenje doktorata ministra finansija Siniše Malog, da je time jedna stvar završena, ali da ne veruje da će biti posledica po političku karijeru Malog.

„Ne verujem da će biti posledica. On je već rekao da može da napravi nov doktorat, a da ovaj pocepa. Time ga je već imaginarno pocepao“, rekao je Božović.

Ocenio je da se ličnosti u Srbiji vezuju za funkciju, a ne za ono što je njihova ljduska i moralna složenost.

„Na to se više ne računa, računa se na funkciju i mesto u hijerarhiji“, rekao je Božović.

Rekao je da se odlukom Odbora jedna krajnje traumatična situacija konačno završila, i da je to konačno dobro i za Malog.

„Moramo uzeti u obzir da se i Mali muči. Dobro je da se stavi tačka na to. Da se završilo drugačije to ne bilo završeno i ne bi bilo dobro“, rekao je Božović.