Profesor Prvanović: Odluka Odbora znači da je doktorat Malog plagijat

Vesti 21. nov 201913:47 > 13:47
N1

Bivši član Odbora za profesionalnu etiku Univerziteta u Beogradu Slobodan Prvanović izjavio je za N1 da, bez obzira što nije iskorišćena reč plagijat, odluka Odbora znači da je ministar finansija Siniša Mali plagirao doktorat.

„S obzirom da se etički odbor pozvao na član 22. Kodeksa, gde se eksplicitno navodi plagijat kao neetičko, neakademsko postupanje, ovo predstavlja konačno donošenje odluke da je doktorat Siniše Malog plagijat“, izjavio je Prvanović.

Na pitanje da li je moguće da Senat Univerzitet preinači odluku, Prvanović je rekao da je to stvar „pro forme“.

„Senat treba da verifikuje, da primi k znanju, ovom odlukom danas je u stvari okončan postupak. Etički odbor je najviša instanca na Univerzitetu koja odlučuje o neetičkom ponašanju“, objasnio je on.

Prvanović ističe da je odluka dobra i da je njome „sprečeno potpuno urušavanje Univerziteta“.

Odbor za profesionalnu etiku Univerziteta u Beogradu preinačio je Odluku Nastavno-naučnog veća Fakulteta organizacionih nauka od 28. oktobra 2019. godine i jednoglasno utvrdio postojanje neakademskog ponašanja Siniše Malog prilikom izrade doktorske disertacije.

Rektorka Univerziteta Ivanka Popović objasnila je da je predloženo Senatu Univerziteta da postupi po pravilniku o poništavanju doktorata u slučaju ministra Siniše Malog.