Tone i tone uginule ribe u Velikom bačkom kanalu, a ko je odgovoran za pomor…

Vesti 20. nov 201918:37 > 18:41
N1

Najveće zagađenje Velikog bačkog kanala u proteklih deset godina, ostavilo je za posledicu više od deset tona uginule ribe od Srbobrana do Bečeja. U Vodama Vojvodine kažu da su situaciju uspeli da poprave upumpavanjem sveže vode iz Dunava, a kao glavnog krivca označavaju Šećeranu iz Crvenke. U toj kompaniji optužbe odbacuju, ali izostavljaju da spomenu havariju koju su u fabrici imali neposredno pre nego što je uočen pomor ribe.

Tone i tone uginule ribe na kanalu. Ekološka kataklizma, tako ovu situaciju opisuju radnici dok u Bečeju danima sakupljaju ribu koju šalju na spaljivanje. I meštani sa nevericom obilaze kanal i njegovo ušće u Tisu. Kažu, takav pomor ne pamte.

„Osoba koja je to uradila… ja bih ga toliko kaznila da dok je živ ne može to da isplati. Nama je za pet godina unapred uništeno sve stanje za ribolov“, rekla je Tompa Piroška, stanovnica Bečeja.

Da je u pitanju najveće zagađenje u protekloj deceniji, ocenjuju u „Vodama Vojvodine“. Nivo kiseonika u kanalu podigli su upumpavanjem vode iz Dunava, ali šta dalje – ne znaju.

„Ja ne znam da li tamo postoji ijedan živi stvor koji je preživeo ovu zagađivačku kataklizmu“, rekao je Slavko Vrndžić, direktor JVP „Vode Vojvodine“.

Ukupno 18 zagađivača postoji na Velikom bačkom kanalu. Inspekcija je do sada jedino Šećerani u Crvenki naložila da prestane sa ispuštanjem otpadnih voda.

„Naravno da je on uzrokovao jednu hazardnu situaciju po putanju kvaliteta vode u kanalu i doveo do toga da se desio taj pomor, međutim evo od nedelje imamo novu situaciju da postoje i novi izlivi, da je inspekcija bila na terenu, da je uočila te izlive i da se radi o Vitalovim izlivima“, kazao je Vrndžić.

 „A jesu li uradili analize gde se to dokazuje?“, kaže Irena Stojanović, izvršna direktorka Šećerane Crvenka.

To pitanje postavljaju u Crvenki, odbacujući optužbe.

„Pomor se desio 30 kilometara udaljeno od Crvenke, a od Crvenke do Srbobrana nijedna riba nije uginula. Ne mogu da povežem Šećeranu Crvenka sa tim, s obzirom da nije jedina, ima 18 kompanija koje ispuštaju vodu“, dodaje Stojković.

Objašnjava da u u kanal I-64, koji se uliva u Veliki bački, Šećerana sporadično, tokom kampanje prerade šećerne repe, ispušta vodu kojom hladi postrojenja. Neprečišćeni otpad odlažu, kaže, na taložna polja veličine 24 hektara. Propustila je, međutim, da spomene havariju koju su nedavno imali u fabrici.

„Prema našim informacijama, u Šećerani Crvenka se dogodila neka vanredna situacija, gde je došlo do zaista velikog ispuštanja njihovih otpadnih voda. Nismo sigurni da li je došlo do nekakvog provaljivanja njhovih laguna, ili je došlo do proboja cevovoda ili njihovih rezervoara sa otpadnim vodama“, kaže Ratko Đurđevac, iz Eko pokreta Vrbasa.

Kakav god slučaj bio, Đurđevac kaže, opravdanja nema. Dodaje i da problem kreće odozgo, odnosno da su zagađivači relaksirani, jer im to dopušta važeća regulativa. Igramo se žmurke – opaska je i direktora Voda Vojvodine.

„Može da se uradi jedino da se zabrani rad fabrici koja ne ispunjava osnovne emisione uslove za ispuštanje otpadnih voda. Ili ćemo da donesemo odluku i stav da tako više ne može, ili ćemo i dalje da pričamo o ovome sporadično od sezone do sezone“, navodi Vrndžić.

Zabranu, kaže, može da naloži isključivo inspekcija, ali bi takva odluka, koja donosi gašenje radnih mesta, morala biti politička. Do tada, moguće je da ćemo ovakve gozbe galebova i dalje viđati.