BIA potvrdila autentičnost snimka i da se na njemu nalazi ruski obaveštajac

N1

Bezbednosno-informativna agencija potvrdila je RTS-u autentičnost snimka na kojem Georgij Kleban daje novac navodno srpskom agentu. BIA je potvrdila da je na snimku ruski obaveštajac.

Načelnik Uprave za analitiku BIA Relja Željski rekao je za RTS kako je nedvosmisleno ustanovljeno da se na snimku nalazi ruski obaveštajac.

Na pitanje da li je na snimku srpski agent, pripadnik BIA ili VBA ili neke druge institucije, Željski je nije direktno odgovorio, navodeći kako u ovom trenutku o tome ne bi širio priču.

POVEZANE VESTI

„Naše službe – kako civilna, tako i vojna – su veoma intezivno angažovane na ustanovljavanju svih okolnosti, a detalje na tu temu će iskazati predsednik Srbije nakon Saveta za bezbednost koji će biti održan sutra“, dodao je Željski.

On je naveo kako je BIA dužna da radi usključivo i samo u interesima svoje zemlje, a ne drugih zemalja.

„Veoma je važno naglasiti u ovom trenutku da obaveštajni subverzivni rad koji se odvija na teritoriji Republike Srbije, a on se de fakto odvija, ne treba nikako vezivati samo za Rusku Federaciju. Naprotiv, i druge velike sile, poput SAD, Velike Britanije i Francuske, ali i regionalni igrači, napomenuću samo Hrvatsku i Albaniju, veoma intezivno rade na ostvarivanju svojih interesa, što je uvek u međunarodnim odnosima i politici očekivano“, rekao je Željski za RTS.

On je naglasio da je posao pripadnika BIA da se takvim oblicima bez izuzetka suprotstave.

„Sve mere koje su u nadležnosti BIA i VBA, pre svega, u ovom konkretnom slučaju se veoma intezivno preduzimaju i biće preduzete na tom profesionalnom planu maksimalno odgovorno i blagovremeno“, dodao je Željski.

On je najavio da će o svim merama koje će „država svakako na političkom planu preduzeti“ sutra detaljnije govoriti predsednik Srbije.

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je ranije danas novinarima u askupštini da se rano jutros videla sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i da je on, kao vrhovni komandant, naložio Vojno-bezbednosnioj agenciji da istraži aferu.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin rekao je da Vučić prikuplja informacije, a očekuje da u toku sutrašnjeg dana pozove i okupi sve šefove obaveštajnih i kontraobaveštajnih službi, kao i načelnika generalštaba Vojske Srbije.

RSE je 18. novembra objavio da je na društvenoj mreži Jutjub (YouTube) 17. novembra objavljen video u kom se vidi susret dvojice muškaraca na parkingu, odakle obojica odlaze do automobila jednog od njih dvojice. Čovek koji se u opisu navodi kao „ruski obaveštajac“ daje plastičnu kesu „srpskom agentu“, koji tu kesu ostavlja u parkiranom automobilu. Dvojica muškaraca zatim odlaze u obližnji kafić, nakon čega se rastaju. Kada muškarac, označen u opisu videa kao „srpski agent“, nakon sastanka ode do svog automobila i otvori plastičnu kesu koju je dobio, u njoj nalazi kovertu sa novcem, navodi RSE.

RSE: Kleban je bio na poziciji pomoćnika izaslanika odbrane pri Ambasadi Rusije u Beogradu

Video, prema analizi koju je dao Christo Grozev, novinar Bellingcat istraživačke otvorene platforme, prikazuje zamenika ruskog izaslanika odbrane u Srbiji, inače pripadnika Ruske vojno obaveštajne službe (GRU).

Grozev navodi da je u pitanju Georgi Kleban (Georgy Viktorovich Kleban), kao i da je njegov identitet utvrdio putem alatke za upoređivanje lica „Microsoft Azure“.

Prema pisanju Grozeva, adresa na kojoj je Kleban prijavljen jeste adresa na kojoj se nalazi Opšta vojna akademija, što ni na koji način ne upućuje na to da je Kleban pripadnik GRU-a. Međutim, Klebanova supruga, kako navodi Grozev, prijavljena je na adresi doma ruske specijalne vojne jedinice „Specnaz“ (skraćeno od „Spetsialnoye nazhacheniye“, u prevodu „specijalne namene“), koja se dovodi u vezu upravo sa vojno obaveštajnom službom GRU, prenosi RSE.

Kako je u Ministarstvu spoljnih poslova potvrđeno za RSE, Georgi Kleban je bio na poziciji pomoćnika izaslanika odbrane pri Ambasadi Rusije u Beogradu, ali je sa te pozicije odjavljen u junu 2019.

Klebanovo ime pojavljuje se na sajtu Ministarstva odbrane Srbije u vesti od 23. oktobra 2017. kada je Kleban, kako je navedeno, kao predstavnik Izaslanstva odbrane Ruske Federacije povodom Dana oslobođenja Novog Sada u tom gradu obišao grobove šestorice mornara Crvene armije koji su poginuli u borbi za oslobođenje.