Ređina de Dominićis: Potrebno više ulagati u decu

Vesti 19. nov. 201920:28 > 20:30
Podeli:
Izvor: N1

Direktorka UNICEF za Srbiju Ređina de Dominićis rekla je u Danu uživo da je njena poruka uoči Dana deteta "da je potrebno više ulagati u decu". "Time se ulaže u ljudski razvoj. Vrlo često vlade razmišljaju o ekonomskom rastu, ali održivi razvoj dolazi samo ako ulažete u decu i mlade koji će činiti stub svakog demokratskog i održivog ekonomskog rasta", kaže ona.

Kako je rekla gošća Dana uživo, UNICEF radi na nizu reformi, kao podrška državi, uglavnom u sektorima obrazovanja, zdravlja i zaštite dece i učešća i osnaživanja mladih.

POVEZANE VESTI

„Pratimo nacionalne prioritete. Ustanovili smo da postoje dve grupe dece koje su najugroženije – od novorođenčadi do šest godina, a druga grupa su adolescenti i mladi. Njima nedostaju kvalitetne usluge i možda neka reakcija na nove izazove koji se javljaju. Naš glavni partner je Vlada, ali radimo i sa civilnim sektorom, privatnim sektorom, kako bi ubrzali rešenje za decu“, kaže ona.

Kako kaže, njena poruka uoči Dana deteta je „da je potrebno više ulagati u decu“.

„Time se ulaže u ljudski razvoj. Vrlo često vlade razmišljaju o ekonomskom rastu, ali održivi razvoj dolazi samo ako ulažete u decu i mlade koji će činiti stub svakog demokratskog i održivog ekonomskog rasta“, kaže ona.

Kaže da je njena želja, ako razmišljamo o Srbiji, da deca ostanu visoko na listi prioriteta u politici.

„Deca u Srbiji čine samo 17 odsto ukupnog broja stanovnika, taj broj nažalost opada. Postoji potreba da se obezbedi reakcija da se ta deca i mladi zadrže“, kaže ona, ističući da je jedan od problema dece u Srbiji siromaštvo.

Kako je rekla, pitanje koje je bitno kod mladih je da školski sistem nije dovoljno opremljen da odgovori na potrebe tržišta rada za veštine 21. veka.

„To je svuda veliki izazov, nije jedinstveno za Srbiju“, kaže.

Kaže da je Srbija ratifikovala Konvenciju o pravima deteta.

„Mislim da se može pohvaliti veoma dobrim sistemom monitoringa, tu su i indikatori i učešće civilnog sektora“, kaže ona.

Govoreći o rešavanju problema nasilja, rekla je da je najvažnija reč – prevencija.

„Pre svega treba rano krenuti, disciplinovati decu u porodičnom okruženju bez nasilja. Roditelji imaju ključnu ulogu kao odrasli koji su prvi uzori za svoje dete“, kaže.

Ističe da treba učiti decu da rešavaju probleme medijacijom umesto sukobima.

„Dobra prevencija treba da postoji. Mediji takođe imaju važnu ulogu. Često kao roditelji zaboravljamo da deca više uče gledajući, nego slušajuči nas. Da budemo uzori svi među nama, to je izuzetno važno za prevenciju nasilja“, kaže ona.

Naglašava da je potrebno stvoriti okruženje koje će štititi dete u najranijim godinama.

Govoreći o dobrotvornom koncertu koji je u Beogradu organizovao UNICEF, kaže da su svi bili oduševljeni energijom na tom događaju.

„Želim da iskoristim ovu priliku da se zahvalim svima koji su prisustvovali, izvođačima… Svi su shvatili da se deca tiču svih, svaki mali doprinos vredi u tom zajedničkom poduhvatu“, rekla je Ređina de Dominićis.