Vučić stao u odbranu Sovilja, ali i optužio N1 da laže

Vesti 19. nov 201918:50 > 18:57
N1

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da "niko sa N1" nije kriv za njegovo trenutno zdravstveno stanje. "Moji problemi su hronični, čovek s vaše televizije nije imao nikakve veze s mojim zdravstvenim stanjem, niti će", rekao je Vučić na konferenciji za novinare.

Posle lavine napada predsednikovih kolega iz SNS i analitičara, u zaštitu novinara Miodraga Sovilja, oklevetanog da je izazvao zdravstvene probleme predsednika, po izlasku sa VMA, stao je sam Aleksandar Vučić.

POVEZANE VESTI

„Nikakve veze čovek sa vaše televizije nema sa mojim zdravstvenim stanjem. Mene brine to što ste lagali sve vreme i što je vaš šef lagao sve vreme da je to rekao neko od nas“, naveo je Vučić.

Predsednik moguće, dok je bio u bolnici, nije video izjavu zamenika gradonačelnika Beograda Gorana Vesića koji je najdirektnije povezao novinara N1 sa njegovim zdravstvenim stanjem.

„Nekoliko sati pre nego što je predsednik primljen na VMA, imali ste novinara N1 Miodraga Sovilja, koji mu je unosio u lice telefon“, rekao je, podsetimo, u subotu Vesić.

„Lično znam koliko je predsedniku Vučiću juče bilo teško i zbog onoga što smo mi gledali na televiziji i zbog one konferencije za štampu“, rekao je urednik Informera Dragan J. Vučićević.

Programski direktor N1 Jugoslav Ćosić još pre Vučićevog izlaska iz bolnice naglasio je za Danas da mu je žao zbog toga što je predsedniku pozlilo.

Ćosić je dan posle izjava zamenika gradonačelnika i ostalih koji su faktički okrivili novinara N1 za to što je predsedniku pozlilo.

„Takva konstrukcija bi bila smešna da nije tužna. Besmisleno je tvrditi da je predsedniku pozlilo zbog profesionalnog novinarskog pitanja“, rekao je Ćosić.

Stvar je zapravo mnogo ozbiljnija od jednog novinarskog pitanja. Predsednik priznaje da se ne pridržava redovne terapije koju su mu odredili lekari.

„To je meni priroda dala. Uz prirodu, moja nepažnja. Neuzimanje redovnih lekova za srce i hipertenziju. Šta da radim“, naveo je predsednik Srbije.

Vučić je stao i u zaštitu svoje savetnice za medije Suzane Vasiljević i ponovio njene tvrdnje o tome ko je zasipao provokativnim lecima zgradu N1.

„Zato kad Suzana, s pravom, kaže desničari dele letke, nemojte da se pravite naivni kako zna. Pa zato što su vam desničari delili u lice te letke ispred Vlade Srbije. Da li su bili neki drugi leci to već ne znam, ali su vam oni delili te letke u ruke, ti desničari“, naveo je Vučić.

Nije poznato, međutim, ako predsednik i njegova savetnica imaju saznanja ko su pomenuti desničari, zašto oni nisu privedeni. Policija do sada ništa nije saopštila o tom slučaju.

Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Željko Bodrožić kaže da je poruka novinarima posle slučaja Sovilj – pazite šta radite.

„Ne samo novinarima. Već i svakome ko pomisli da se društveno angažuje i kaže svoje mišljenje, uputi kritiku vlasti. Taj će sigurno biti provučen kroz blato. Biće mu iskopane fotografije iz detinjstva, iz perioda puberteta pa sve do današnjeg dana, ne bi li se predstavio kao manijak koji narušava mir i spokojstvo našeg predsednika“, navodi Bodrožić.

Predsednik Srbije poručuje, pak, predsedniku NUNS-a da prihvata njegovu ideju da na pitanja od važnosti odgovara glavnim i odgovornim urednicima N1, NIN-a, Vremena i sličnih medija. Kako kaže, uvek je spreman za sva pitanja.