Šta Vacić u Nišu može, opoziciji nije dozvoljeno – ko dobija javne prostorije

Vesti 19. nov. 201917:47 > 20:02
Podeli:
Izvor: Screenshot

Ko u Nišu javne prostorije može da dobije za tribinu ili skup, a ko ne može godinama i zašto je to tako, pitanje je koje se postavlja dan posle osnivačke skupštine Srpske desnice u ovom gradu. Skup je sinoć održan u zgradi Mesne kancelarije Moše Pijade u opštini Pantelej, u kojoj se nalazi i policijska ispostava, što je lider Desnice pokušao da zloupotrebi putem snimaka, na kojima se sugeriše da je okupljanje u policijskoj zgradi. MUP je negirao da ima bilo kakve veze sa političkim skupovima Vacića u Nišu.

Lider Srpske desnice Miša Vacić putem popularnog Instagram storija javnosti je, snimajući na početku oznaku „policija“ na ulazu u zgradu, predstavio dolazak članova svoje organizacije u isti objekat u kom su i policijska ispostava Pantelej i mesna kancelarija.

POVEZANE VESTI

Mnogi su burno reagovali misleći da iza Desnice stoji policija. Nekadašnji pomoćnik načelnika Policijske uprave Niš Goran Barun, u čije je vreme 2002. godine i osnovana pantelejska ispostava, za N1 kaže da je neobično da vlast nema reakciju na aktivnosti Vacića, a da niško rukovodstvo svakako nije smelo da dozvoli…

„…Da u svom gradu jedno takvo udruženje, koje pokazuje fašističke osobine, održi skup – povrh svega toga u zgradi koju koristi i policija. Odgovornost je potpuna na gradskoj upravi, odnosno političkoj vlasti i SNS-u“, ocenjuje Goran Barun, bivši pomoćnik načelnika PU Niš.

Oglasio se i MUP Srbije, saopštivši da deo zgrade Mesne zajednice koristi i policija, a ostatak je pod ingerencijom lokalne samouprave, pa je upućen apel opozicionim političarima da policiju ne zloupotrebljavaju u svrhu političkih obračuna.

Da se sve dogodilo u prostorijama mesne kancelarije, potvrdio je preko telefona za N1 i predsednik opštine Bratimir Vasiljević, rekavši da nije ni čitao zahtev za korišćenje prostora i da je ključ od sale – kod njega u opštini.

Da otključa ekipi N1 – nije pristao, spomenuvši da mu je za to potrebno odobrenje „odozgo“.

Isto važi i za sve organizacije koje na bilo koji način nisu „rame uz rame“ sa Srpskom naprednom strankom, poručuje lokalna šefica Pokreta „Dveri“ Tamara Kerković, podsećajući da godinama ne mogu da dobiju na sat ili dva ni jednu sličnu prostoriju u Nišu.

„Kada jedna stranka dobije kancelarije koje grupa stranaka opozicionih ne može da dobije godinama – onda je jasno da imaju podršku vlasti. Mi nemamo dokaze da njih vlast finansira, ali je potpuno jasno da ima podršku da se onako ponaša i njegovo nasilje ničim nije sankcionisano“, navela je Kerkovićeva.

I odbornica Niške inicijative podseća da su udruženjima koja su sklona kritici i opoziciji javne prostorije nedostupne godinama.

„Zbog svega toga je niška opozicija van institucija, van skupština, upućena na ulice – da tamo organizuje tribine i obraća se građanima“, navodi Radmila Popović iz Niske inicijative.

Vlast se i dalje ne ograđuje od ponašanja lidera Desnice koji je snimcima iz Niša dezavuisao javnost ne samo u Nišu, gde su osnovali tri opštinska odbora.