Tepić iznosi nove detalje o trgovini oružjem, Martinović odgovara – neistina

Vesti 19. nov 201914:14 > 14:21
N1

Potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić iznela je nova saznanja u vezi sa sumnjama u povezanost državnih funkcionera i njima bliskih biznismena u trgovinu oružjem. Odmah posle Marinike Tepić pred novinare u Skupštini Srbije izašao je i šef poslaničke grupe SNS Aleksandar Martinović, koji je rekao da je sve što ona iznela neistina i kampanja kojom se želi zataškati ono što rade predstavnici Saveza za Srbiju.

Potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić upitala je predsednika Srbije Aleksandra Vučića da li je vlada Srbije u slučajevima ugovaranja posla sa firmama Slobodana Tešića nalagala Vojsci Srbije da sa svojih stokova skida potrebnu količinu oružja za te firme kada fabrike namenske industrije nisu imale dovoljne količine oružja.

POVEZANE VESTI

Tepić je novinarima u Skupštini Srbije kazala da je SDPR prodavao oružje preko Tešićeve firme „Karso“ u periodu kada je Aleksandar Vučić bio ministar odbrane.

„Vučić izbegava i da odgovori na moja pitanja zbog čega je kao ministar odbrane 2013. godine ubacio u državnu delegaciju sponzora Srpske napredne stranke i trgovca oružjem Slobodana Tešića“, izjavila je Tepić i dodala da se Tešić tada nalazio na crnoj listi UN.

Ona je upitala i ministra spoljnih poslova Ivicu Dačića da li Slobodan Tešić još ima diplomatski pasoš jer mu je prethodni, kako je rekla, istekao nedavno, kao i da li Tešićeva ćerka Danijela još radi u Ministarstvu spoljnih poslova.

Tepić je istakla da Vučić izbegava da odgovori na pitanje i zašto se na svečanoj večeri sastao sa Tešićem i „vođom libijske Al Kaide“ Khalid al Šarifom kojeg UN optužuju za, kako je navela, brojne terorističke napade u svetu.

Ona je rekla da „vođa libijskog ogranka Al Kaide“ ima ugovor sa Tešićevom firmom o „velikoj količini detonatora“ i da se na dva ugovora pojavljuju firme, kako je istakla, Slobodana Tešića „Partizan arms“ i „Karso“. Dodala je i da su se Tešićeve firme, koje su se pojavljivale na pojedinačnim ugovorima, preimenovale u „Tehnoglobal“ i „Partizan teh“.

„Kada raščlanite ovu hobotnicu, vi vidite da su sve one bile pojedinačno povezivane za trgovinu oružjem“, izjavila je Tepić.

Tepić je reagujući na odgovor predsednika Srbije da nije imao sastanak sa direktorom firme GiM Goranom Todorovićem kazala da se njih dvojica nisu sastali u zgradi RTS, ali da je do tog sastanka došlo i da je trajao 15 minuta.

Martinović: Besmislene optužbe

  „Da smo zaista uradili sve ono za šta nas optužuje Marinika Tepić Preletačević. Da smo zaista uradili sve ono za šta nas optužuju Boško Obradović, Draga Đilas, Milovan Brkić i tako da lje, pa da li mislite da bi ijedna ozbiljna država htela sa nama da održava vojne vežbe? Pa naravno da ne bi. Ko održava vojne vežbe za državama koje ilegalno izvoze oružje. Ko održava vojne vežbe sa državom koje prodaje oružje Al Kaidi. To su do te mere besmislene optužbe da stvarno treba da budete politički diletant da izađete i tako nešto kažete“, rekao je Martinović u Skupštini Srbije.