Majka deteta sa invaliditetom: Uskraćeni smo za 450.000, nemamo podršku države

Vesti 18. nov. 201909:48 > 10:43
Podeli:
Izvor: N1

Predstavnici Inicijative "Mame su zakon" započinju niz aktivnosti u okviru nove akcije pod nazivom "Dižem glas za mame". Kako navode, cilj je da se izvrši pritisak na Ministarstvo za rad i Ministarstvo finansija da se u skupštinsku proceduru upute suštinske izmene Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom koji je na snazi već 17 meseci i koji mame i buduće mame ostavlja u neizvesnosti kada im je finansijska podrška najneophodnija.

Narodna poslanica Tatjana Macura kaže da već dugo slušaju obećanja ministara Zorana Đorđevića, Siniše Malog i Slavice Đukić Dejanović koji, kako je rekla, obmanjuju da će se zakon nači u Skupštini. Kaže da sumnja da će izmene zakona biti suštinske i dodaje da će javnost biti obmanuta da je došlo do promena a da će žene doći u situaciju da se bore za preživljavanje.

„Nemamo transparentno prikazan budžet, ne znamo koliko će se sredstava uputiti za Zakon za finansijsku podršku prodica s decom. Taj zakon se najmanje bavi porodicama koje treba da dobiju prvo ili drugo dete, žene ostavlja s mizernim primanjima. U državi se rađa 1.000 prvih beba manje, to ne znači da su te porodice odustale od roditeljstva, nego da su te porodice odlučile da napuste državu i da tu decu rađaju na drugom mestu. Hoćemo da motivišemo ljude da ostanu ovde, da im država izađe u susret kad im je pomoć najneophodnija“, rekla je Macura.

POVEZANE VESTI:

Majka deteta sa invaliditetom, Stanislava Pavlović, navodi da su od okrobra prošle godine uskraćeni za 450 hiljada dinara koje su mogli da iskoriste za lečenje deteta. 

„Kada je donesen zakon, jedan član kaže da roditelji moraju da se opredele ili za naknadu zarade ili za tuđu negu, ranije je moglo i jedno i drugo. Ja sam se opredelila za zaradu, ali dva meseca su mi ostala nepokrivena, imam i prekid u stažu. Ja ću pokušati to da ispravim, ali sve to traži vreme, a mi roditelji teško bolesne dece ga nemamo. Jedna mama teško bolesnog deteta je otišla u Švedsku i kaže nama je ovde vraćeno dostojanstvo. Mi ovde moramo da se borimo za nešto što nam pripada“, kaže Pavlović.

Ona naglašava da tuđa nega ne bi ni trebalo da bude pitanje a da nadležni treba da vide šta roditeljima najviše treba.

„Potrošni materijal bi nam zaista značio da nam obezbede. Mi smo sve aparate sami kupili. Moje dete je dosta loše i ne može da se izlaže kolektivu, svaka prehlada je kobna, ne mogu da je vodim u bolnicu na vežbe, trebalo bi da nam obezbede fizioterapeuta. U nekim evropskim državama postoji pomoć u vidu sestara koje dolaze, da majke mogu da rade bar četiri sata. Ima dosta mogućnosti kada bi bilo volje“, kaže ona.

Macura kaže da će probati da stave svoj predlog zakona na dnevni red.

Izvor : N1

„Uporno pozvam kolege da se stavi na dnevni red, nisam naišla na odobravanje, onda smo pokušali da izvršimo pritisak na Ustavni sud, postoji nekoliko odredbi koje su protivustavne, čekamo da vidimo šta će da kaže. Nema nikakvog odgovora na naše inicijative. Susrećemo se s lošim primerima zakona, trebalo bi ga napisati ispočetka. Planiramo da napišemo zakon koji bi bio leks specijalis i koji bi obeštetio žene koje zbog nemara države trpe poslecide loše primene zakona“, rekla je narodna poslanica.

Macura kaže da su ovim zakonom prepoznate neke žene koje ranije nisu i da su time udruženja bila zadovoljna. Mađutim, nije bila uočena odredba o 18 meseci koji ulaze u obračun nadoknade, što, kako kaže, nije praksa u evropskim državama.

„Kada smo videli kako to izgleda u praksi, onda su se digla sva udurženja. U nekim delovima zakon jeste bolji, ali način na koji prepoznaje neke žene je pogrešan. Zakon ne menja ništa ako vi nemate 18 meseci vezano staža. Ako zakon prepoznaje žene koje primaju 900 dinara kakva je to podrška? Prioriteti države nisu dobro određeni. Najveće povećanje u budžetu je bilo za Ministarstvo odbrane i MUP, a malo poveabnje za Ministarstvo rada koje primenjuje ovaj zakon. Umesto da vide kako da podržimo roditelje, mlade, kako da im pomognemo. Ja ne msilim da nije prioritet S-400, nema ništa važnije od brige o mladima i roditeljima“, dodaje Macura.

Stanislava Pavlović poručuje da nije bilo lako krenuti u borbu, ali da zbog dece moraju da se izbore kako bi se čuo njihov glas.

„Ako se sad ne izborimo, za pet, deeset godina to stanje će biti normalno. Bila sam besna i nisam želela da pređem preko toga, nadam se da neće biti uzalud. Moramo da se borimo ukoliko želimo da živimo ovde“, kaže ona.

„Smisao naših protesta nije da budu masovni, razumemo majke koje čuvaju decu, bitno je da se pojavi određeni broj ljudi. Mi želimo da ukažemo da postoji problem i da vlada ne može da ćuti. Osmislili smo kako da motivišemo majke da se uključe u drugačiji vid protesta, pozvaćemo sve majke da se slikaju s natpisima „dižem glas za mame“ i da ih tako ohrabrimo“, rekla je Tatjana Macura.