Kurti: Srbija da izruči Radoičića, zna se ko je ubio Ivanovića

Vesti 18. nov. 201909:03 > 09:12
Podeli:
Izvor: N1

Srbija mora da izruči Milana Radoičića, jednog od osumnjičenih zbog ubistva Olivera Ivanovića, rekao je predsednik Samoopredeljenja Aljbin Kurti u intervjuu crnogorskoj Pobjedi.

Kurti je u intervjuu kazao da se ubistvo Olivera Ivanovića mora razjasniti, da se moraju ispitati svi osumnjičeni i svedoci, ali i da Srbija Kosovu mora da izruči Milana Radoičića, jednog od osumnjičenih u ovom slučaju.

Prema njegovim rečima, „zna se kome je Ivanović smetao i ko ga je smaknuo“, ne precizirajući ko je u pitanju, prenosi Kossev.

POVEZANE VESTI

Govoreći o ideji razgraničenja, Kurti je rekao da predsednik Srbije Aleksandar Vučić želi razgraničenje kako bi podelio Kosovo, a potom i razgraničenje sa Hrvatima da bi podelio Bosnu i Hercegovinu.

„Sve to bi koristilo Rusiji, kako bi se posle dva propala državna udara, u Crnoj Gori i Severnoj Makedoniji, vratila na velika vrata, sada pomoću novog oružanog konflikta između Kosova i Srbije. Jasno je da se taj eventualni novi sukob ne bi mogao lokalizovati“, objasnio je Kurti šta je po njegovom mišljenju krajnji cilj ideje razgraničenja.

On je dodao da „nema razmene teritorija bez krvoprolića“.

Kada je u pitanju predsednik Kosova, za kog kaže da je vodio tajne pregovore sa Aleksandrom Vučićem i da je potpisao nekoliko štetnih sporazuma sa Srbijom, Kurti smatra da je Tačijeva politička karijera na zalasku.

„Tači je imao dve godine za svoju, odnosno za Vučićevu ideju razmene teritorija“, kazao je Kurti.

Kad je reč o nastavku dijaloga, i ovog puta je ponovio da će im prioritet biti „razgovor o tome šta se od prethodnih pregovora postiglo“, ali i dodao da je potreban „dijalog sa Briselom o dijalogu sa Srbijom“.

Kurti je za Pobjedu još jednom je objasnio zašto je, prema njegovom viđenju, „mini Šengen“, ideja predsednika Srbije i premijera Severne Makedonije i Albanije, neprihvatljiva za Kosovo.

„Jasno je da Srbija želi novu platformu koja podrazumeva njeno proširenje“, kaže ldier Samoopredeljenja, navodeći da Srbija „traži načine da formira i četvrtu Jugoslaviju“. Dodao je i da „Albanija ne sme da ignoriše velikodržavnu politiku Srbije, njene hegemonističke interese, njenu političku prošlost prema Albancima uopšte, posebno prema Kosovu“.

Smatra da bi svaka saradnja Albanije sa Srbijom morala da ima kao uslov odnos Srbije prema Kosovu.