Štrajku prosvetara konačno se nazire kraj

Vesti 23. apr 201519:06 > 19:08
N1

Oba sindikata prosvete koja protestuju već skoro pola godine, najavljuju kraj štrajka, ali deo članstva ostaje nezadovoljan jer smatra da štrak nije uspeo.

Kraj štrajka u prosveti, koji traje već skoro pola godine, mogao bi biti ozvaničen sutra, posle potpisivanja Sporazuma o mirnom rešavanju spornih pitanja. Sindikati upozoravaju da, ukoliko obećano ne bude sprovedeno – sledi novi štrajk.

Časovi u svim školama u Srbiji ponovo će trajati 45 minuta. U sindikatima kažu da je dogovor postignut, i da im je obećano da će koletivni ugovor biti potisan do kraja godine.

Ipak, prema rečima predsednika Sindikata radnika u prosveti Srbije Slobodan Brajkovića, nepoverenje prema Ministarstvu ostaje.

“Mi ćemo upozoriti protestima u septembru, oktobru i u novembru Vladu Republike Srbije i Ministarstvo da ostavre ono što su obećali. Ukoliko se to ne desi, onda ćemo 1. decembra da stupimo ponovo u štrajk i tada će biti neizvesno da li će se završiti prvo polugodište. Mi smo njima poverovali sada, napustićemo štrajka, ali ako se to ne desi mi ćemo morati ponovo da se orgnizujemo na drugi način”, najavio je Brajković.

Šta je ministar Srđan Verbić obećao? Tvrdi, niša novo. Jedina razlika u odnosu na prethodne susrete, kaže, je to što je imao priliku da se obrati odborima sindikata i da govori pred oko 50 njihovih predstavnika.

„Ministar može da obeća da će se boriti za martertijali status, ne može da obeća povećanje plata, ni ja ni jedan drugi ministar o tome ne odlučuje. O tome odlučuje Vlada“, rekao je Verbić za B92.

Opširnije u prilogu Jelene Mirković: