Socijalisti glasali za Dražinu ulicu pa se predomislili, sada "u klinču" s POKS

Vesti 17. nov 201921:38 > 22:35
N1

Jednoglasna odluka odbornika kragujevačke skupštine da ulica u prigradskom naselju Desimirovac ponese ime generala Dragoljuba Draže Mihailovića, komandanta Jugoslovenske vojske u otadžbini, prodrmala je uspavanu političku scenu u Kragujevcu. Svi odbornici SPS-a glasali su za ovaj naziv ulice, a posle kritike SUBNOR-a, predsednik lokalnih socijalista javno se izvinio antifašistima i levičarima. Posle najave socijalista da će skinuti table sa nazivom ulice čim budu postavljene, monarhisti tvrde da će svojim telima braniti Dražinu ulicu.

Meštani uske, vijugave ulice 10 kilometara od centra Kragujevca predložili su lokalnoj samoupravi i dobili su ulicu generala Mihailovića. Naglašavaju da i dalje nema nacionalnog pomirenja i podsećaju da je Mihailović rehabilitovan.

POVEZANE VESTI

„Moje je mišljenje da ljudi treba da se pomire i da oproste jedni drugima. Sve političke partije i svi borci na Balkanu, iz novih ratova, iz bivših, da oproste jedni drugima, da se izljube i da odu negde i popiju nešto“, kaže Bojan Radosavljević, meštanin šumadijskog sela Desimirovac kod Kragujevca.

Pokret obnove kraljevine Srbije podneo je krivične prijave protiv dve osobe koje su pretile smrću njihovom zameniku predsednika Mirku Čikirizu na društvenim mrežama zbog lobiranja za Dražinu ulicu. Monarhisti će, kažu, telima braniti table ove ulice

„Mi ne želimo sukobe, želimo nacionalno pomirenje. Želimo da zajednički gradimo našu budućnost, ali ako se drznu socijalisti da skinu tablu Draže Mihailovića, prvo, mi to nećemo dozvoliti, a drugo, vratićemo im istom merom“, naveo je Čikiriz.

Mladić iz Dražine ulice poredi najave skidanja uličnih tabli sa sličnim događajima u Hrvatskoj.

„Dobili smo informaciju da socijalisti žele da skinu tablu ulice đenerala Draže Mihailovića. Poručejem im da mi to nećemo dozvoliti. Hrvati ruše ćirilične table u Vukovaru, a socijalisti žele da ruše tablu komandanta Jugoslovenske vojske u otadžbini. Mislim da treba da dođe do nacionalnog pomirenja i da socijalisti i svi komunisti u Srbiji prihvate da je Draža Mihailović srpski junak, čovek koji se borio protiv Nemaca i protiv mnogih drugih formacija za oslobođenje Srbije“, navodi Aleksandar Radenković, meštanin Desimirovca.

Upad 30 nezadovoljnih socijalista u prostorije SPS-a u Kragujevca zbog glasanja za ulicu u Desimirovcu, predvođenih članom Glavnog odbora SPS-a odbornikom Miladinom Boškovićem rezultirao je najavama iz Beograda o mogućem raspuštenju odbora.

Ivica Momčilović predsednik kragujevačkih socijalista, nakon kritika SUBNOR-a, izvinio se saopštenjem antifašistima i levičarima zbog glasanja odbornika pod njegovom kontrolom za spornu ulicu. Naš stav je da ime Draže Mihajlovića ne treba ni da se pominje, a kamoli da nosi naziv ulice“, poručio je u jednom intervjuu Momčilović, aktuelni zamenik gradonačelnika. On se nije javljao na mobilni telefon, kao ni hirurg Miladin Bošković.

„Ja razumem potrebu potomaka brojnih pripadnika četničkog pokreta iz Šumadije da imenovanje ulice po Draži Mihailoviću osiguraju pozicije svojih dedova. Ali, mislim da to nije dobro iz dva razloga. Prvo, zato što se time dodatno podgrevaju duboke ideološke podele u našem društvu. Druga stvar je da mislim da i dalje treba da baštinimo tradiciju pobednika iz Drugog svetskog rata – tradiciju partizanskog pokreta, ali imajući u vidu i brojne negativne pojave koje je komunistička ideologija sa sobom nosila“, navodi za N1 sociolog Lela Vujošević.

Ulica nazvana po komandantu Jugoslovenske vojske u otadžbini ostaje u predgrađu Kragujevca, jer je to volja odbornika lokalnog parlamenta. Opstanak Ivice Momčilovića kao predsednika kragujevačkih socijalista, čiji su odbornici glasali za Dražinu ulicu, zavisi od volje vrha Socijalističke partije Srbije.