Stanari Ruskog cara: Prevareni smo, zbog rekonstrukcije stanovi i prokišnjavaju

Vesti 17. nov 201920:39 > 20:58
N1

Problemi za stanare u centru Beograda koji žive u zgradi poznatijoj kao Ruski car, u Knez Mihailovoj ulici. Tvrde, da im se bez ikakve dozvole danima adaptira zgrada, koja je zaštićeni spomenik kulture. Ukazuju da je rekonstukcija restorana u prizemlju dovela do promene spoljašnjosti i unutrašnjosti zgrade, što im remeti život. Navode da takve radove bez dozvole obavlja firma "Pensulo", iz koje za N1 kažu da se sve obavljaju po zakonu.

Rekonstrukcija sa felerom. Tako stanari zgrade Ruski car, opisuju radove koji se izvode. Ukazuju da je investitor na spomeniku kulture, najpre sa fasade uklonio originalni friz od kovanog gvožđa, a zatim napravio vrata prema Knez Mihailovoj ulici, što je, kažu, otvorilo Pandorinu kutiju.

„Zato što nemaju dozvolu prvo gradskog Zavoda za zaštitu spomenika, oni kažu da imaju – međutim nemaju. I šta god da pitate oni kažu da imaju, ali nikad nisu dokumentovali. Pa ni stanari nisu mogli kako su hteli – da li će ovakve roletne, ili ovo ili ono, to je nekada bilo striktno zakonom propisano. Ja znam, mi kad smo menjali prozore, ja sam morala da imam dozvolu da bih to uradila“, navodi Ivanka Antonijević, stanarka.

Vrata nisu jedina izmena koja muči stanare. Kažu da je investitor (firma „Pensulo“) otišao korak dalje. Na krov zgrade je postavljena konstrukcija za ventilaciju, na koju će, ukazuju stanari, biti postavljeni dodatni delovi koji će im zbog težine urušiti stanove.

„Na metar iznad plafona mog stana napravljena je platforma bez građevinske dozvole, veličine 20 kvadratnih metara i teška više od jedne tone. Na nju će doći ventilacioni motori kao oni dole, međutim pored toga biće i kompresor za hlađenje tih motora“, tvrdi Zoran Jeftić, stanar.

Već početni radovi ostavili su posledice, pa pojedini stanovi prokišnjavaju.

„Trebalo je da vidite – ona prva jača kiša kad je bila, voda je tekla niz stepenice do mojih vrata… Dva sprata je ta voda prošla i došla do mojih vrata“, priča nam Ivanka Antonijević.

Tačno u onom čvorištu, gde su njegove cevi, imate prokišnjavanje, kaže Jeftić, koji dodaje: „Držimo kofu s vodom“.

Iz firme „Pensulo“, navedene tvrdnje negiraju. Kažu da su na sednici stanara u julu dobili saglasnost da mogu da izvode radove u zajedničkom delu zgrade, što su za N1 potkrepili izveštajem sa sednice. Dodaju i da dozvolu za radove imaju od nadležnih institucija.

„Svaki korak pre početka i u toku radova na adaptaciji ovog objekta vršimo u skladu sa građevinskom dozvolom izdatom od strane Ministarstva građevine i infrastrukture. Budući da je sve urađeno u skladu sa dozvolom, očekujemo da izveštaj komisije za tehnički prijem dobijemo bez primedbi“, naveli su iz Pensulo d.o.o Beograd.

Oni koji žive u zgradi „Ruski car“ kažu da je saglasnost koja je ranije data, povučena, i da su potpise za to dali skoro svi stanari. Poručuju da ih je investitor prevario, jer im, je kako navode, na sastanku bilo rečeno da neće biti menjan izgled zgrade, već da će se isključivo raditi rekonstrukcija kafane u prizemlju.

A za koje radove i kada je firma Pensulo dobila dozvole probali smo da saznamo u Ministarstvu građevinarstva, ali na pitanja N1 nije stigao odgovor.