Epilog i dalje "u nekoj fioci": Mete Vacićevih pretnji nemaju velika očekivanja

Vesti 17. nov 201920:14 > 20:19
Medija centar Beograd

U proteklih mesec dana lider "Srpske desnice" Miša Vacić u više navrata je pretio političkim neistomišljenicima, a do danas nema epiloga u vezi sa tim slučajevima. Dok mete Vacićevih napada ocenjuju da iza njega stoji trenutna vlast, analitičari upozoravaju da političke grupacije poput njegove ne treba potcenjivati na predstojećim izborima, pogotovo ukoliko oni budu bojkotovani.

Prvo je pretio raseljavanjem domaćih izdajnika iz Bujanovca, potom davljenjem gradonačelnika Šapca u Drini, da bi se na njegovom udaru zatim našla i narodna poslanica Marinika Tepić.

Tužilaštvo već nedeljama nikako da dočeka materijal policije koji bi ukazao na to ima li krivičnih elemenata ili ne u porukama Miše Vacića, pa se postavlja pitanje – može li se u ovim slučajevima očekivati odgovarajuća reakcija?

Nebojša Zelenović ocenjuje – ne.

POVEZANE VESTI

„Pošto nije ni ranije bilo ništa, ja sam i ranije prijavljivao. Meni su dolazili ljudi, upadali u kancelariju usred radnog vremena, pretili meni i ljudima koji zajedno sa mnom rade u Gradu, pretili su mojoj porodici, ocu i majci, nikad se ništa nije desilo. Tužilaštvo ne radi svoj posao zato što institucije ne rade svoj posao, niti jedna i sve su zarobljene od strane Aleksandra Vučića“, navodi Zelenović.

Ni politikolog Vuk Velebit nema prevelika očekivanja od nadležnih po pitanju Vacića kom je sud 2013. izrekao uslovnu kaznu od godinu dana zbog širenja diskriminacije protiv LGBT populacije, nedozvoljenog držanja oružja i ometanja službenog lica u obavljanju dužnosti.

Ja iz 2017. imam jednu prijavu u policiji zbog pretnje smrću od strane Miše Vacića i dve godine ja nikada nisam dobio nikakvo obaveštenje od tužilaštva da li je postupak pokrenut ili nije, tako da je meni već tada bilo jasno gde je, na kojoj strani je Miša Vacić i da mi, i kada vidimo kako se on ponaša – ta jedna bahatost i osionost, on zna da za ono što radi neće odgovarati“, navodi Velebit.

Postoji li mogućnost da tvrde, desničarske opcije koje dele Vacićevu retoriku uskoro uđu u politički mejnstrim? Velebit kaže da ga ništa ne bi iznenadilo.

„Ako bi oni na neki način ušli u parlament to bi samo stvorilo jedan dodatan prostor za dodatnu radikalizaciju javnog prostora koji je toliko već radikalizovan da ja ne znam kako bi to izgledalo i mislim da sve partije treba da razmisle o tome da će desnica u narednom periodu očigledno jačati ovde, da se u desnicu investira“, tvrdi Velebit.

Kao i pravosudni sistem, Vaciću ni izbori nisu strani – okušao se 2014. godine kao nosilac liste „Pokreta 1389“ u trci za sastav Skupštine Beograda. Desničarski pokret „Zavetnici“ ciljali su više, učešćem na parlamentarnim izborima 2016. Ukoliko odluče da se ponovo oprobaju naredne godine, planove bi mogao da im pomuti vođa „Nacionalnog stroja“ Goran Davidović Firer koji, uz pomoć društvenih mreža, opipava puls potencijalnog biračkog tela.