Velebit: Kampanja prorežimskih medija protiv N1 nedopustiva

Vesti 17. nov 201909:02 > 09:02
N1

Politikolog Vuk Velebit ocenio je gostujući u Novom danu da je protiv TVN1 nakon poslednjih dešavanja, konferencije za medije predsednika Aleksandra Vučića i njegovog odlaska na VMA, u prorežimskim medijima pokrenuta medijska kampanja koja ima za cilj da se omalovaže novinari ove televizije i njen urednik Jugoslav Ćosić.

„Ono što smo gledali na Pinku i gostovanja raznih prorežimskih novinara je vid propagande i kao takav je nedopustiv. Da vi nekog novinara optužite da je zbog njega predsednik završio u bolnici je jako opasno, zbog atmosfere koja se neko vreme kreira u Srbiji.  N1 je na meti raznih ljudi, koji bacaju letke, urednik Jugoslav Ćosić koji je na naslovnoj strani tabloida, i u tom kontekstu to može biti jako opasno, jer se kreira atmosfera neposrednog zastrašivanja novinara. Tako se poručuje da ako vi ponovo budete pitali predsednika ili drugog funkcionera, on može završiti u bolnici, i vi možete biti krivi za to“, kaže Velebit i napominje da ukoliko se desi da neko napadne novinara N1, to „svakako možemo dovesti u vezi sa propagandom koju gledamo na prorežimskim televizijama“.

Komentarišući optužbe da je novinar N1 prilikom postavljanja pitanja predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću neprimereno razgovarao sa njim, Velebit navodi da najveću odgovornost za korišćenje nekih reči i narativa u jednom društvu snose političke elite, ili oni koji su na vlasti.

„Ako pogledamo kako se predsednik i najviši državni funkcioneri obraćaju novinarima, od toga da viču, da se vrlo neprimereno ponašaju, mislim da je reč koju je upotrebio vaš kolega – benigna, u odnosu na ono što svaki dan slušamo i na ono što čitamo u tabloidima i gledamo na televiziji“, kaže Velebit.

POVEZANE VESTI

On napominje da kod nas ima malo odgovornosti u korišćenju društvenih mreža, jer je vest za predsednika koji je završio u bolnici izazvala mnoge neprimerene komentare.

„Mislim da mora da postoji odgovornost. Mogli smo da vidimo i mnoge nedopustive komentare na tviteru koji daju šlagvort za tabloidne naslove“, upozorava Velebit.

Komentarišući poslednja dešavanja oko afere „Krušik“ i odnosa između predsednika republike Aleksandra Vučića i ministra policije Nebojše Stefanovića, on ocenjuje da je njihov odnos neskladan, pogotovo ako se uzmu u obzir njihovi različiti istupi u javnosti.

„Veoma je zanimljivo da je i Šešelj počeo da napada Nebojšu Stefanovića, a ne mislim da je to došlo tek tako bez dozvole Aleksandra Vučića. Po ovome što vidimo, njihov odnos nije kao što je nekada bio, iako oni govore da su u dobrim odnosima“ , kaže Velebit.

On političku aktivnost Miše Vacića vidi kao upozorenje.

„Mislim da je to jedna stvar o kojoj treba da razmišljamo, da će takvi opskurni likovi dobijaju prostor i da je velika odgovornost na političarima i javnosti jer znamo i ko je i kakav je Miša Vacić“, ističe Velebit.

On je našu spoljnu politiku ocenio kao „šizorfrenu“.

„Spoljna politika je šizofrena i to nije od danas, to je bio slučaj i ranije. Vi jednog dana imate misnistra ili predsednika koji se grli sa Rusima, a premijer vam je kod Angele Merkel. Posledica toga je i što mi u Srbiji nemamo usvojen spoljnopolitički dokument, da postoji odgovornost političara na vlasti, a ne da se spoljna politika gradi od danas do sutra“, kaže on.