Dva predloga za izmeštanje Savskog mosta, opozicija kaže – besmislen potez

Vesti 16. nov 201918:36 > 19:47
N1

Sudbina Starog savskog mosta i dalje je neizvesna. Kada će i gde biti premešten, još je nepoznato. Do tada, most je i dalje glavna tema prepucavanja vlasti i opozcije. Dok gradska vlast, koja je inicijator izmeštanja, predlaže dve opcije - park Ušće ili da most bude glavni čvor spajanja Novog Beograda i Ade, predstavnici Saveza za Srbiju poručuju da je takav potez besmislen.

Stari savki most – kao simbol prestonice, decenijama je poznat kao glavni tramvajski čvor. Međutim, gradski čelnici duže vreme najavljuju njegovo izmeštanje. Predlažu dve opcije – park Ušće ili da most spaja Novi Beograd i Adu, u čije odlučivanje su, kako tvrde, uključeni građani, koji do 15. decembra na sajtu grada mogu da glasaju za ponuđene opcije.

A koji će rezultat biti objavljen, upitno je, s obzirom na to, da je pre nego što je glasanje i pokrenuto, zamenik gradonačelnika saopštio rezulate.

„Mi smo stavili na glasanje na našem sajtu i građani su izglasali jedno bolje rešenje, a to je da ovaj most ide u prak Ušće“, rekao je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

POVEZANE VESTI:

Šta o mostu misle oni, koji o njegovoj sudbini ne odlučuju anonimno?

„Ne treba nešto dirati što je na nekom mestu i što je lepo“.

„Pa možda nije loše napraviti most tamo da spoji Novi Beograd i Adu, samo treba videti koje rešenje je naprihvatljivije“.

„Glupost jedna je da taj most se prebaci u park, mislim ako nešto žele da naprave, nek naprave drugi most“.

„Ne bi trebalo da ga pomere. Da ostane kao uspomena, kao sećanje na prošlost“.

„Može da se održava, koristi, zbog čega bi ga premeštali, ako nemaju pravi razlog“, rekli su građani s kojima smo razgovarali.

 A razloge gradskih čelnika ne razume ni opozicija. Oni koji predstavljaju Savez za Srbiju, kažu, da se izmeštanjem mosta gradska vlast poigrava sa građanima.

„Mi smatramo da Beograd ima manjak, a ne višak mostova i da je besmisleno da jedan funkcionalan most kao što je Stari savski rušiti koji je važan za građane Beograda i čije samo premeštanje bi koštalo 16 miliona evra“, rekao je Nikola Jovanović iz Saveza za Srbiju.

Na glasanju koje je u toku, građanima nije ponuđena opcija da Stari tramvajski most ostane tu gde jeste. Zato funkcioner DS Zoran Alimpić kaže da nema dilemu da je glasanje unapred režirano.

N1

„Anketa na sajtu može biti vrlo lako lažirana, onaj ko organizuje anketu, on može da kaže pobedio je taj i taj i ko to može da proveri, prvo treba da postoji neka biračka komisija koja će sve to da konrtoliše. Mi svi znamo da SNS ima organizovane botove, odnosno armiju ljudi koji glasaju kako im se kaže“, rekao je funkcioner DS Zoran Alimpić.

Dok se glasanje ne završi, gradski urbanista Marko Stojčić daje razloge zašto most ne treba da ostane na starom mestu. Pre skoro mesec dana je poručio da je lokacija starog železničkog mosta važna za Beograd, te je neophodno da se radi na proširenju.

A šta kaže struka? Arhitekta Aleksa Ciganović ukazuje da izmeštanje nije rešenje.

„Sasvim je iluzorno da se most pozicionira u park, on nije vezan za teritoriju, on je vezan za reku. Lično smatram da je on mogao da bude rekonstruisan, da je mogao da bude adaptiran da podnese sve tehničke i saobraćajne performanse koje zahteva savremeni Beograd“, smatra arhitekta-konzervator Aleksa Ciganović.

Stari savski most ima blizu 80 godina. Veliku ulogu u njegovom očuvanju imao je učitelj Miladin Zarić, koji ga je 1944. spasio od nacističkog rušenja. Miniranje je zaustavio, presekavši žice detonatora.