Verbić: Sledeće nedelje biće okončan štrajk prosvetara

Vesti 23. apr 201517:05 > 17:08
Podeli:
Izvor: N1

Ministar prosvete Srđan Verbić izjavio je da bi do početka sledeće nedelje trebalo da budu potpisani i Posebni kolektivni ugovor i Sporazum o mirnom rešavanju sporovova, čime se završava petomesečni štrajk sindikata prosvetnih radnika.

Gostujući na televiziji B92 Verbić je rekao da je po okončanju štrajka na direktorima škola da odrede na koji način će biti nadoknađeno propušteno gradivo i časovi tokom petomesečnog štrajka, kada su časovi bili skraćeni sa 45 na 30 minuta.

„Na sindikatima je da pomognu direktorima škola. Treba imati u vidu đake. Bićemo saglasni sa onim što odgovara đacima“, kazao je Verbić i dodao da su sve opcije moguće.

Prema njegovim rečima, moguće je da se poveća broj časova u toku dana, da se održe radne subote, ili da se za nekoliko dana produžzi školska godina, ali da on lično nije siguran da je ovo poslednje rešenje dobro po učenike.

Upitan da prokomentariše šta je sindikatima ponuđeno sada, a da već nije ponuđeno u ranijim pregovorima, ministar je odgovorio da nije ponuđeno ništa novo, ali da je razlika u tome što je on imao priliku da se obrati odborima sindikata i da govori pred oko 50 njihovih predstavnika.

„Ministar može da obeća da će se boriti za martertijali status, ne može da obeća povećanje plata, ni ja ni jedan drugi ministar o tome ne odlučuje. O tome odlučuje Vlada“, kazao je Verbić.

On je poručio da su nakon petomesečnog štrajka svi videli koliko sindikati mogu da budu da budu glasni i da je sada moguća bolja borba za materijalni položaj i povećanje plata.

„Cilj u 2015. godini je da se urede platne grupe“, kazao je Verbić.

Prosvetni sindikati štrajkovali su od 17. novembra skraćenjem časova na 30 minuta.

Štrajk je počelo četiri sindikata, a u njemu su do kraja istrajala dva. Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije i Sindikat radnika u prosveti Srbije odlučili su da prekinu štrajk nakon potpisvana Sporazuma o mirnom rešavanju sporova i Posebnog kolektivnog ugovora.