Suljagić promenio mišljenje o Vučiću: Nije se odmakao od Šešeljevog dobrovoljca

Vesti 15. nov 201921:22 > 21:32
N1

Emir Suljagić, direktor Memorijalnog centra "Potočari" rekao je da je promenio mišljenje o predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, koje je javno iznosio pre nekoliko godina, jer se, kako kaže, ispostavilo da je Srbija postala pogonska snaga za ofanzivu na sećanje o devedesetima, a da se Vučić nije odmakao od Šešeljevog dobrovoljca.

Suljagić je, u jednom autorskom tekstu pre nekoliko godina, naveo da smatra da je vreme za zaokret, za zbližavanje i otvoren dijalog BiH sa Srbijom, a tada je naveo i da „je Vučić dobar, jer ne ide kao (Boris) Tadić pod ruku sa Zagrebom, protiv Bosne“.

„Mi i Srbi se 25 godina svađamo, sve smo prošli  – od klanja do medijskog rata, i gde smo došli? Propadamo i jedni i drugi, nismo ni senka naroda kakvi smo bili devedesete godine“, navedeno je tada u tekstu.

Suljagić je, gostujući u emisiji Crvena linija na TV N1, potvrdio da se radi o autorskom tekstu, koji je napisao za Oslobođenje, a da mu to što je tada naveo, iz sadašnje perspektive, deluje detinjasto i naivno. „Nažalost, Aleksandar Vučić se ispostavio da jeste sve ono što ja nisam mislio da jeste, u tom trenutku, a tome ima jedno tri ili četiri godine. I Srbija je u ovom trenutku pogonska snaga jedne strašne ofanzive na sećanje devedesetih godina. Ako tako mogu reći, ponovo se vrši agresija na naše pamćenje, na naše sećanje na ono što se desilo devedesetih. To je stvar kontinuiteta u srbijanskoj politici“.

Navodi da je promenio mišljenje s obzirom na to da se ispostavilo da se “ Aleksandar Vučić, predsednik Srbije, nije nimalo odmakao od Aleksandra Vučića, Šešeljevog dobrovoljca iznad Sarajeva“.

O simbolima i stvarnosti razrušenih gradova i uništenih života u Crvenoj liniji govorili su Eugen Jakovčić iz Documente, reditelj Janko Baljak i Emir Suljagić, direktor Memorijalnog centra „Potočari“.

Celu emisiju pogledajte u videu: