Milićević o Krušiku: Ako je sve u redu, što je trebalo da bude "poslovna tajna"?

Vesti 15. nov 201917:23 > 17:29
Izvor: N1

Potpredsednik Saveta za borbu protiv korupcije Miroslav Milićević kaže da je u slučaju uzbunjivača iz Krušika trebalo prvo da se oglasi tužilaštvo, onda i Agencija za borbu protiv korupcije, a da bi voleo da predsednik Srbije ostane u okviru svojih ustavnih ovlašćenja, jer izjave koje dolaze sa takvog mesta mogu da imaju implikacije na pravosuđe. Ocenjuje da se "poslovna tajna" veoma liberalno donosi. "Ne vidim zašto bi, ako je sve bilo u redu, to trebalo da bude tajna, ne vidim kome bi moglo štetiti ako je neko uspeo da nešto proda", naveo je.

Korupcija je ozbiljna pošast velikog destruktivnog kapaciteta koja uništava razvoj društva i ljude čini nejednakim. Borba mora biti bespoštedna, neprestana i mora uključiti građane. Bez nezavisnih institucija sistema i vladavine prava, ova borba se ne može dobiti, reči su Miroslava Milićevića, potpredsednika Saveta za borbu protiv korupcije.

Gostujući u Danu uživo, Milićević naglašava da borba protiv korucpoje može da se odvija samo kada imamo vladavinu prava, a da se ona ostvaruje ukoliko imamo institucije koje rade u punom kapacitetu i bez uticaja politike.

Borba protiv korupcije nije u Srbiji dala očekivane rezultate, o čemu govori indeks precepcije korupcije koje daje Transparens  Internešnel. Kako kaže gost N1, postoji indeks koji pravi jedna NVO – World Justice Progress iz Vašingtona – koja radi istraživanje na 126 zemalja. Kad je u pitanju transparentnost vladavine, borba protiv korupcije, kontrola vlasti, primenjivost zakona, mi smo na 56 od 126 mesta, a u izveštaju za 2018. godinu, ono što je najznačajnije – tri zemlje su ostvarile najgore rezultate – u suštini krenule unazad, a to su Poljska, BIH i Srbija, povdlači Milićević.

„Bedem u borbi protiv korupcije su institucije sistema“, kaže.

Navodi da je u slučaju uzbunjivača iz Krušika i onog što je on izneo u javnost trebalo na prvom mestu da se oglasi tužilaštvo, da ono tu ima glavnu reč, da je još tu i Agencija za sprečavanje korupcije i da u dolaženju do podataka, kako kaže, ne smemo nikad da umanjimo ulogu istraživačkog novinarstva koje, kako ocenjuje, „kod nas nije na nivou koji bismo želeli“.

Te institucije moraju da poštuju neka pravila kad se neke informacije pojavljuju, one treba da pokrenu neki korak – sud će odlučiti da li je bilo korupcije, ali tužilaštvo mora da povuče prvi potez, naglašava.

POVEZANE VESTI

Ako pogledamo da se Izveštaj Saveta (za borbu protiv korupcije) o prodaji Sartida iz 2004, još nalazi u istražnoj fazi, sasvim je razumljivo pitanje zašto procesi dugo traju, kaže gost N1 koji pita da li to reflektuje činjenicu da je teško doći do podataka, ili je posredi „jedno razmaživanje situacije, jer narod kratko pamti“.

Delatnost koju mora da radi Agencija – ono što je u zakonu o sprečavanju korupcije koji će uskoro stupiti na snagu stoji je da je jasno definisano šta je sukob interesa, šta je trgovina uticajem, definisano je šta su povezana lica, a to je u prvom redu porodica. „Agencija može da ukaže na to, da obavesti organe, da podnese i prijavu, ali ne može da donese konačnu odluku, to će uraditi sud“. Agencija treba da reaguje, ali tužilaštvo prvo treba da reaguje na ovu situaciju, dodaje.

Milićević navodi da, po našem zakonu, ukoliko utvrdite potencijalno krivično delo, koje ima opšti interes, dužni ste da ga prijavite, ali ako prijavite delo koje ima neku poslovnu tajnu, vi možete da budete progonjeni. Zato, navodi, tužilaštvo mora da izvaga koja je veća šteta za društvo – jer borba protiv korupcije se na kraju krajeva radi zbog društva.

„Očekujem da tužilaštvo mora da postupi po zakonskim obavezama, ali mi jako smeta što se cela stvar vrti u jednom krugu i što se više bavimo čovekom koji možda i nije ispunio usklove da dobije status uzbunjivača – ali da li je to bitno kad se gleda o čemu on govori, ili da li je to rešavanje u interesu društva – sasvim sigurno znamo da time tužilaštvo treba da se bavi“, navodi Milićević.

Predsednik Srbije je rekao da i ako je Branko Stefanović bio u „Krušiku“ ne vidi šta je tu kriminal i da svi na kraju samo govore o sukobu interesa. „Agenciju za borbu protiv korupcije molim da pristupi tome da utvrdimo ima li sukoba interesa“, rekao je Vučić.

Osvrćući se na izjavu predsednika države, Milićević je rekao da bi jako voleo da on ostane u okviru svojih ustavnih ovlašćenja. Jer nama, koji pokušavamo da se borimo protiv korupcije, te stvari, dolazeći sa takvog mesta – mogu imati neke implikacije po pravosudne organe, istakao je.

Gost N1 je naveo da su napr. u SAD uzbunjivači zaštićeni kao beli medvedi, ilustrujući stanje u Srbiji izjavom prvog uzbunjivača koji je ukazao na korupciju u slučaju autoputeva, a koji je izjavio otprilike – da sam znao da ću ovako da prođem, nikada ne bih prijavio.

Uzbunjivači su izloženi pretnjama, njihove porodice su ugrožene, a gost N1 podvlači da njih treba da štite institucije.

O „poslovoj tajni“ mora mnogo da se razmisli pre donošenja odluke

Vraćajući se na Krušik, kaže da postoji mnogo problema kad je u pitanju „poslovna tajna“. Poslovna tajna pogotovo u preduzećima gde Vlada učestvuje sa stranim partnerom je nešto o čemu Vlada mora mnogo da razmišlja. „Jer ako se saglasite sa stranim partnerom da nešto bude poslovna tajna, a posredi može da bude pranje novca ili izbegavanje poreza, automatski dobijate status saučesnika. Pre donošenja odluke o poslovnoj tajni, mora dobro da se razmisli“, naglašava Milićević.

Kaže da postoje poslovne tajne koje su neminovme, ali da ne vidi zašto bi poslovni podaci koji se odnose na trošenje budžetskih sredstava to bili ili podaci na komercijalne uslove poslovanja. „Ako su poslovanja takva da u njima nema ništa sporno, objavljivanjem tih poslova samo se može dobiti poverenje, a nikako izgubiti. Ako su podaci koje je izneo Aleksandar  Obradović netačni, onda on nije izneo tajnu, prema tome ne može zbog toga da bude procesuiran“, istakao je.

Gost N1 kaže da je činjenica da se poslovna tajna „liberalno donosi“ i da može pokriti mnoge komercijalne projekte, a da smo videli u poslednje vreme da svi veliki ugovori koji se rade imaju mnogo aneksa koje ne vidimo, navodeći primer Er Srbije. „U članu 12 stoji da će biti doneto osam dodatnih ugovora, a da će glavni ugovor stupiti na snagu tek kad budu oni usvojeni. A mi ne možemo da vidimo šta i jedan znači“, ističe Milićević, dodajući da građani moraju da znaju o čemu se radi, naročito što se govori da je to u njihovom interesu.

A, nije u pitanju samo Er Srbija, tu su i Železara, Fijat iz prethodnog perioda…

Država, pojašnjava gost N1, jeste obavezna da objasni zašto je neki deo ugovora tajna. „Ali isto tako država snosi odgovornost zašto je taj deo proglašen tajnom i za posledice koje može proizvesti“.

Na pitanje koliko ovo što je izneo uzbunjivač iz Krušika može da se definiše kao poslovna tajna, Milićević kaže da kada se govori o poslovnoj tajni – onda se govori o nečemu što štiti od (nelojalne) konkurencije.

„Kad se govori o tome da postoji bilans u jednoj firmi – mi znamo da smo se usaglasili sa uredbama EU o jasnom računovodstvu i iskazivanju podataka. Ne vidim zašto bi, ako je sve bilo u redu, to trebalo da bude tajna, ne vidim kome bi moglo štetiti ako je neko uspeo da nešto proda. Druga stvar je – mi znamo da nismo primarna destinacija, da nismo od interesa za mnoge države, možda bi taj interes porastao ako bi nastupila vladavina prava, ali ako mi prikrivamo podatke o poslovanju, ako onemogućavamo uvide o poslovanju, onda će mnogi potencijalni investitori bežati od te situacije. Oni kojima će to odgovarati su možda ti koje mi baš i ne želimo kod nas“, istakao je Milićević.

Lobisti i opasnosti od novog zakonskog rešenja

Govoreći o usvojenom Zakonu za lobiranje, gost N1 kaže da je Agencija bila jedina instiucija protiv njega. Lobiranje je stvar koja postoji u zemljama sa uređenim pravnim sistemom gde postoje instiucije, naglašava. Lobiranje možemo da koristimo u inostranstvu, na političkom planu, kad je u pitanju prijem u neke institucije, dodaje.

Međutim, kad je u pitanju lobiranje u Srbiji… Nama se kaže da je Greko tražio, ali nije primenljivo sve u Srbiji što traži, navodi Milićević.

„Opasnost je u tome što je derogirana uloga vođenja evidencije lobista i licenciranje lobista Agenciji za borbe protiv korupcije“, kaže i pita – da li mislite da ako definišete lobiste, ako završi tu školu, da će on automatski biti pošten.

„Kakvu će korist običan građanin imati od plaćenih lobista, neće valjda mesna zajednica morati da plati da neko lobira da se stavi kaldrma… Ono što mene najviše brine – ne treba nama lobisti da odlučuju kuda će da ide autoput, nego stručnjaci. Ovaj zakon je omogućio kontakt lobista, i to u kratkom roku, sa ljudima sa kojima mi ne bismo želeli da imaju uvek kontakte“, kaže Milićević, konstatujući da bi ti kontakti bili vredni nadziranja.