Fajon: Izborno zakonodavstvo Srbije nije usklađeno sa zahtevima misije OEBS-a

N1

Predsedavajuća Odbora Evropskog parlamenta (EP) za stabilizaciju i pridruživanje sa Srbijom Tanja Fajon izjavila je da trenutno izborno zakonodavstvo Srbije nije usklađeno sa zahtevima posmatračke misije OEBS-a, iako postoji napredak u nekim poljima.

„Ne samo da nije usklađeno, problem je i implementacija. Prvenstveno, medijska zastupljenost svih strana nije jednaka. To predstavlja veliki problem jer je sloboda medija jedna od glavnih stavki pravne države i države koja stremi ka članstvu u EU“, rekla je Fajon za Večernje novosti.

POVEZANE VESTI

 Bitno je imati i „jasniju strukturu finansiranja političkih subjekata i izbornih kampanja“, dodala je Fajon koja će sutra u Skupštini Srbije, kao član delegacije EP, posredovati u drugoj rundi dijaloga srpske vlasti i opozicije o izbornim uslovima.

Ona je navela da još nije odlučeno da li će EP poslati misiju da prati izbore u Srbiji, ali je kazala da postoje velike šanse da ona bude poslata.

Fajon je ocenila da to što će najpre biti održani odvojeni razgovori s predstavnicima vlasti i opozicije, a potom zajednički, predstavlja „vrlo dobar način komunikacije“ za početak pregovora.

„Kroz takve razgovore biće prilike da obe strane iskažu mišljenje povodom trenutne situacije i iznesu probleme koje imaju. Potom, kroz zajedničke razgovore, postojaće prilika da se nađe rešenje koje bi obe strane prihvatile i koje bi dovelo do normalnog odvijanja izbora i povratka opozicije u parlament“, rekla je Fajon.