Nedeljkov: Izbori u martu bili bi vanredni

Vesti 14. nov 201918:32 > 18:34
N1

Programski direktor organizacije CRTA Raša Nedeljkov izjavio je za N1 da su razgovori uz posredovanje delegacije Evropskog parlamenta, jedina šansa da se postigne neki značajni dogovor o unapređenju izbornih uslova u Srbiji. Upozorio je, međutim, da promene zakona ništa ne vrede ako se ne primenjuju. Kao iluistraciju je naveo to da se kao datum redovnih izbora u javnosti pominje mart, iako u tom terminu, po zakonu, mogu biti održani samo vanredni izbori.

Nedeljkov je u Danu uživo TV N1 objasnio da iako razgovore uz posredovanje Evropskog parlamenta koji će sutra biti održani u Skupštini Srbije, vidi kao jedinu šansu da za unapređenje izbornih uslova, primećuje da se šanse za dogovor iz smanjuju iz dana u dan, dok su rovovi počeli da se kopaju sve dublje i dublje.

Podsetio je i da je nakon serije okruglih stolova na Fakultetu političkih nauka, došlo do najave malih najavljenih promena, od kojih je svaka pojedinačno dobra, ali za koje se ukupno ne može reći da su dovoljne za značajno unapređenje izbornih uslova.

Nedeljkov je upozorio i da možda i najvažnija tema hronično izostaje iz dosadašnjih razgovora, a to su mediji.

U toj oblasti, ukazao je programski direktor organizacije CRTA, zasad nemamo nikakvog napretka, niti je donet ikakav pravilnik, uputstvo, podzakonski akt ili bar načelni dogovor o tome kako unaprediti izveštavanje televizija sa nacionalnom frekvencijom da izveštavaju u interesu javnosti.

„Mi smo konstantno u kampanji, i zato smo daleko ranije krenuli sa praćenjem medija. Upravo ti nalazi posmatranja medija pokazuju nedostatak političkog pluralizma. Na televizijama s nacionalnim frekvencijama, četiri petine vremena je odvojeno za one na vlasti, a jedna petina za stranke opozicije. Čak i kada opozicija jeste zastupljena, oni su obojeni negativnim tonom. Govorimo o potpunom disbalansu u medijima koji igrajumaju ogroman uticaj u društvu„, istakao je.

REM ima ogromnu odgovornost, jer bi upravo to regularno telo trebalo da vrši takvu vrstu monitoringa i da reaguje na kršenje zakona, dodao je Nedeljkov.

„Nažalost imamo praksu previše drugo da se zakoni tumače kako je kome volja. I to imamo u ozbiljnim situacijama. Primera radi, parlament Republike Srbije od 2002. nije usvajao Zakon o izvršenju budžeta. Koliko je vlada prošlo od tada? Pominje se da će izbori biti u martu. Moguće je, ali biće vanredni. Izbori mogu biti između 19. aprila i 3. maja, to je zakonski rok. Mogu biti raspisani 6. marta. Čak se i oko sitnih stvari u potpunosti ignoriše šta piše u zakonu i Ustavu„, naveo je gost Dana uživo.

Podsetio je i da je baš u vreme kada je Vlada zloupotrebu javnih resursa u kampanji javno prepoznala kao problem, predsednik Vlade Vojvodine Igor Mirović u izjavi za N1 priznao da je zloupotrebio javne resurse, odnosno da je poslao svog vozača i svoje službeno vozilo, o trošku Vlade Vojvodine, da se tokom izbornog dana u Lučanima bavi nekakvim političkim radom.

„I do danas nema političke konskevence„, kazao je Nedeljkov ističući da je za krivične posledice ipak potrebno vreme, te da je, prema poslednjim informacijama, tužilaštvo od policije zatražilo da prikupi informacije o tom slučaju.

CRTA je, kako je podvukao, podnela više od 10 krivičnih prijava u vezi sa izborima u Lučanima, i nijedna nije dobila sledeći korak.

„Džaba ako mi promenimo zakon, ukoliko ne primenjujemo Krivični zakon kada je u pitanju zloupotreba položaja. Nemamo nijednu presudu koja bi poručila da država neće tolerisati kupovinu glasova„, rekao je Nedeljkov.

Dodao je i da kod vladajuće većine ne vidi volju da se izađe u susret ne političkim protivnicima, već i međunarodnim ekspertima, pa i predstavnicima civilnog društva.

„Predstavnici partija na vlasti su izabrali one stvari koje su najoportunije i najlakše za sprovesti„, primetio je.

PUPS: Pomeranje izbora bilo bi kršenje Ustava

N1

U Dan uživo se iz Doma Narodne skupštine uključio i poslanik PUPS-a Borisav Kovačević koji je uoči nove runde dijaloga o izbornim uslovima, uz posredovanje delegacije Evropskog parlamenta, rekao da ne može da prihvati to što je veliki deo opozicije odlučio da stvari „rešava preko ulice“, umesto da su seli i sve to rešili u samom parlamentu koji je, kako je rekao, jedino pravo mesto za takve razgovore.

„Uveli su bez potrebe ljude spolja, a da nisu otišli početkom godine (iz parlamenta), dosad smo mogli sva ta pitanja da razrešimo. Ne mogu to da prihvatim ni kao čovek, ni kao poslanik. Jedino tumačim željom da se proizvede ovo što se proizvelo tokom leta – da pravimo kalambur i ostavljamo utisak za ljude u komšiluku, i u svetu da smo zemlja koja je neuređena u kojoj maltene nema demokratije“, kazao je Kovačević.

Dodao je i da su prelazna vlada i pomeranje datuma održavanja izbora za PUPS apsolutno neprihvaltjivi.

„To se ne može drugačije tumačiti nego kao svesno, direktno, da ne kažem bezobrazno kršenje Ustava„, poručio je Kovačević.