Kamberi: Ako država ne preduzme ništa povodom Vacića, ona je saučesnik

Vesti 14. nov. 201918:18 > 18:18
Podeli:
Izvor: N1

Pretnje Miše Vacića u Bujanovcu unose nemir među stanovništvo te opštine jer, iako se radi o političkom marginalcu, postoji strah da država, odnosno neko mnogo moćniji, stoji iza toga, ocenio je prvi čovek Bujanovca Šaip Kamberi. "Čekamo da država pokrene postupak protiv takvog fašističkog govora", kaže.

„Ne radi se o političkom marginalcu, koji to jeste, već je strah šta ako se vlast ili deo vlasti krije iza toga i pokušava da ugrozi mir u Bujanovcu i stvaranjem veštačkih incidenata unese razdor između Albanaca i Srba“, rekao je on.

POVEZANE VESTI

 Vođa Srpske desnice Miša Vacić ovih dana je u centru pažnje zbog političkog angažmana, ali i zbog gradova u kojima se promoviše. Incidenti u Šapcu, gde je na vlasti opozocija, najava da će uskoro doći i u Paraćin koji je takože jedna od retkih opština gde je na vlasti opozicija. Sve je počelo u Bujanovcu gde je pretio lokalnim Srbima koji, kako je naveo, „šuruju sa Šiptarima“ da će ih proterati.

Simptomatično je, kaže Kamberi, da Vacić sa takvim govorima dolazi u opštine gde SNS nije na vlasti, a Bujanovac je jedna od retkih opština gde je SNS u opoziciji.

Kako je rekao, ako je Bujanovac bio slučajan, nije slučajna druga ili treća opština koje je odabrao, a gde SNS nije na vlasti.

„Naš početni strah da država stoji iza toga pokazuje da se neko mnogo moćniji od Miše Vacića krije iza njega“, rekao je on i dodao da dolazak takvih opcija unosi strah među građane.

Kamberi je ocenio da su se pretnje i odnosile na političke opcije Srba u Bujanovcu koje nisu uz SNS. „One su na udaru jer oni nisu sa SNS, i namera je da se stvori atmosfera da se osude neke političke opcije da ne dobiju glasove Srba“, rekao je.

Ne mozemo zanemariti, dodao je, da je Bujanovac multietnička sredina i ako država ne preduzme ništa, ona je onda i saučesnik.

On je naveo da u Bujanovcu inače nisu zabeleženi multietnički tj međuetnički incidenti i odnosi među zajednicama su korektni, a strane se poštuju.

„Po meni to su fašističke izjave koje treba najoštrije osuditi“, kazao je on. On je ponovio i da osuđuje svaki pokušaj unošenja nemira među stanovništvo te opštine.

Kamberi je rekao da iako je bilo najavljeno da će biti pokrenut postupak, tj krivična prijava zbog ovih pretnji izrečenih u Bujanovcu, on do sada nije dobio informacije da li je to i urađeno ili su te najave bile samo pokušaj zataškavanja slučaja.

„Nadamo se da će pravosuđe preduzeti prave mere“, istakao je.