Vučić ne ide u Zagreb na kongres Evropske narodne partije

Vesti 14. nov 201910:59 > 11:04
N1

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić odlučio je ne ide u Zagreb na kongres Evropske narodne partije (EPP).

Vučić je predsedniku EPP Žozefu Dolu javio telefonom, ali i pismeno da ne dolazi u Zagreb „zbog sveopšte hajke koja se vodi protiv njega i Srbije“.

Kako navodi RTS, Vučić je Dolu u pismu objasnio da iako je pripremio „ozbiljnu analizu događanja u regionu“ i onoga što bi svi zajedno morali da učine, ipak odlučio da ne dodje zbog „prave medijske harange“ koja se vodi u gotovo svim hrvatskim medijima protiv njegovog dolaska.  

„Želim da dodam da nikakvih stvarnih razloga za takvu vrstu hajke niti je bilo, niti ih ima, osim što pojedini krugovi u hrvatskom društvu ne mogu da se naviknu na snažniju ulogu Srbije i na činjenicu da se Srbija ekonomski podiže, a i politički nije više na kolenima“, naveo je Vučić.  

On je naveo da se nije uplašio i da je mnogo puta odolevao takvim napadima i odgovarao na organizovane napade.  

„Nesumnjivo je da bi mi odlazak u Hrvatsku i jasno zastupanje srpske politike donelo značajne poene u Srbiji, ali, uzeo sam u obzir i ono što je za mene najvažniji deo politike koju predstavljam, a to je, pružanje ruke i otvorena vrata za bolje odnose između Srba i Hrvata… Ni na koji način ne želim da utičem na dodatno pogoršanje položaja Srba u Republici Hrvatskoj“, naveo je Vučić.  

Vučić je dodao da su u Srbiji svi dobrodošli i da ni protiv jednog učesnika i člana EPP neće biti vođena bilo kakva hajka i haranga.

EPP će od 19. do 21. novembra u Zagrebu održati kongres na kom će biti izabrano novo rukovodstvo. Domaćini su predsednik HDZ-a i Vlade Hrvatske Andrej Plenković i predsednik EPP-a Žozef Dol.

Više od 2.000 učesnika iz 40-ak zemalja raspravljaće i o aktualnim evropskim problemima.