Najavljena krivična prijava protiv meštanina kojeg je sud oslobodio duga za vodu

Vesti 14. nov 201910:47 > 16:48
Izvor: N1

Božidar Caričić, građanin Ravnog Sela, kojeg je sud oslobodio duga za vodu, priveden je i saslušan u policijskoj stanici u Vrbasu, zbog toga što je radnicima Javno komunalnog preduzeća "Komunalac", koji su došli da mu iseku vodu, uputio pretnje. Policija je, na Caričićev zahtev, izvršila pretres njegove kuće kako bi se uverila da ne poseduje pištolj. Protiv Caričuća će, po nalogu Tužilaštva, biti podneta krivična prijava zbog sprečavanja službenog lica u vršenju službene radnje, saopšteno je iz policije.

Radnici JKP „Komunalac“ tvrde da im je Caričić poručio da je spreman da brani svoju imovinu i „da će otići po pištolj“. N1 u policiji saznaje da on nema registrovano oružje.

Caričić za N1 kaže da su pokušaji JKP „Komunalac“da mu isključe vodu učestali, nakon što je pravosnažno oslobođen plaćanja računa za vodu, pošto ona nije za piće.

POVEZANE VESTI

Ističe da mu je u interesu da celo selo dobije ispravnu vodu, a ne, kako kaže, otrov koji trenutno teče iz slavina.

Ja sam njih zatekao na prelazu. Stajali su na mom prelazu, i rekao sam im: ‘Molim vas, ostavite me na miru. To sam rekao i na sudu: Ostavite me već jedanput na miru, nemojte da me uznemiravate, nemojte da radite to. Sve što ne možemo da rešimo, rešićemo na sudu. Međutim, oni kažu: ‘Mi imamo nalog‘, i sagli su se da mere beton. Ja sam im rekao: ‘Nemojte da dirate to, to je pravio moj otac i ja. I sve što smo pravili otac i ja, moje je vlastništvo, i nemate pravo da dirate to, nemate pravo da uništavate to. Ja ću to da branim, ja sam obavezan da branim svu svoju imovinu. Možda sam tu napravio grašku, ali sam rekao: ‘Ako treba, ja ću i da pucam. Da bi kasnije oni to zloupotrebili i rekli: ‘Ti si rekao da ćeš da pucaš iz pištolja. Nisam rekao, ja pištolj ni nemam„, ističe on.

Caričić kaže i da je vodovod Ravnog Sela imovina samih meštana, budući da su ga sami, iz sredstava samodoprinosa, izgradili krajem sedamdesetih godina prošlog veka.

Dodaje i da je dosad sakupio potpise više od 650 meštana, kojima se zahteva raskid s „Komunalcem, jer to preduzeće, tvrdi Caričić, ne ispunjavasvoje obaveze, ne obaveštava meštane o kvalitetu vode, ne održava mrežu, i ne obavlja ispiranja cevi zbog čega su, kako kaže, česte scene da im iz slavina poteče mulj.

N1

Iz policije je u međuvremeno saopšteno da su intervenisali posle prijave radnika komunalnog preduzeća da im je Caričić, kome su nameravali da isključe vodu, pretio smrću.

Policijski službenici izašli su na lice mesta i zatim, u Policijskoj stanici, saslušali vlasnika kuće i uzeli izjave od radnika, nakon čega su svi pušteni„, navodi se u saopštenju MUP-a.

Dodaje se i da će po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u Vrbasu, protiv Caričića biti podneta krivična prijava u redovnom postupku, zbog postojanja osnova sumnje da je učinio krivično delo sprečavanje službenog lica u vršenju službene radnje.

Za to krivično delo zaprećena je zatvorska kazna od šest meseci do pet godina. Advokatica Caričića, Jelena Tijanić, rekla je ranije za N1 da je njen klijent negirao navode radnika.

Caričić je rekao da su radnici „neovlašćeno došli pred njegovu kuću da mu iseku vodu“ i da nije imao prilike da vidi nalog.

Ljudi koji su videli šta se dešavalo kažu da je jutros oko 8.45 došla ekipa JKP „Komunalac“ u pratnji policije. Dovezli su i bager sa sobom.

Nisu uspeli da mu iseku vodu, što je navodno bio plan. Otišli su oko 10 časova.

Božidar Caričić je penzioner koji ima 70 godina. U kući na glavnoj ulici u Ravnom Selu živi sam.

N1

Caričić je za Vojvođanski istraživačko-analitički centar (VOICE) rekao da su mu radnici „Komunalca“ rekli da nerado ispunjavaju nalog koji su dobili od pretpostavljenih.

„Predočio sam im da imam presudu, ali i dokaz da sam vlasnik vodovodne infrastrukture koju nameravaju da oštete. Radnici su bili korektni, kao i policija koja je samo izvršavala nečiji nalog“, rekao je Caričić.

Podsetimo, Caričić je dobio sudski spor protiv Javnog komunalnog preduzeća „Komunalac“ iz Vrbasa i tako je oslobođen obaveza plaćanja računa za vodu, pošto ona u tom selu nije za piće, preneo je VOICE.

Iz JKP „Komunalac“ poručili su da su građani dužni da plaćaju vodu i da su uložili žalbu na ceo slučaj.

JKP Komunalac: Isključenje nema veze sa presudom

Iz JКP “Кomunalac” popodne je saopšteno da su njijhovi radnici jutros postupali po nalogu za isključenje, kada je, kako navode, trebalo da na javnoj površini/ulici isključe korisnika koji godinama nije plaćao vodu i koji nije dozvolio da se izvrši kontrola, očita i zameni njegov vodomer.

Indikativno je to da neko ko tvrdi da voda nije za piće i da neće da je plati, istu koristi i ne dozvoljava da se utvrdi koliko je vode potrošio, a posebno ako se ima u vidu da ispred kuće u kojoj živi stoji natpis da prodaje sadnice voća„, poručuje „Komunalac“ u saopštenju.

Dodaje se da je radnicima prećeno da će biti upucani ukoliko nastave da obavljaju svoje radne zadatke.

Iz „Komunalca“ tvrde i da je Caričić kolima blokirao deo javne površine gde je trebalo radnim mašinama da se pristupi radi isključenja i sprečio ih u tome.

U saopštenju se navodi i da Caričić gotovo četiri godine nije platio nijedan dinar za vodu koju je potrošio.

Ističe se i da isključenje sa mreže javnog vodovoda nije povezano sa aktuelnom presudom, niti sa postupkom koji je u toku.