Zabranjuje se funkcionerima da koriste javne resurse u promociji stranaka

Vesti 13. nov 201920:25 > 20:29
N1

Vlada Srbije utvrdila je danas predlog izmene Zakona o sprečavanju korupcije kojim se uvodi zabrana javnim funkcionerima da koriste javne resurse za promociju političkih stranaka, odnosno političkih subjekata, kao i korišćenje javnih skupova za promociju političkih stranaka.

U slučaju nepoštovanja zabrane Predlogom je propisan i posebni prekršaj javnog funkcionera za koji se može izreći novčana kazna od 100.000 do 150.000 dinara, navodi se u saopštenju Vlade.

Predviđeno je i uvođenje novog pojma, „javni resurs“, pod kojim se podrazumeva nepokretnost, pokretna stvar i svako drugo dobro koje je u javnoj svojini, odnosno u drugom obliku svojine, koje koriste organi Srbije, autonomne pokrajine ili jedinice lokalne samouprave.

„Pored jačanja odgovornosti u odnosu na korišćenje i raspolaganje javnim resursima, izmene i dopune zakona se odnose i na jasno odvajanje funkcionerske i političke funkcije, kao i propisivanje prekršaja za javne funkcionere koji koriste javne resurse u izbornoj kampanji suprotno zakonu“, navodi se u saopštenju Vlade.

Vlada je usvojila i Predlog izmene Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije.  

„Kako je Narodna skupština usvojila novi Zakon o sprečavanju korupcije, koji zamenjuje Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije, a čija primena počinje od 1. septembra 2020. godine, bilo je neophodno da se usvoje izmene i dopune postojećeg zakona“, objašnjeno je u saopštenju.