Potpisan sporazum o saradnji Ministarstva pravde sa Eurodžastom

Vesti 12. nov 201916:56 > 17:08
Tanjug/ Bojan Stekić

Ministarka pravde Nela Kuburović i predsednik "Evrodžasta" Ladislav Hamran potpisali su sporazum o saradnji koji će Srbiji omogućiti pristup i razmenu podataka s tužilaštvima i drugim organima zemalja Evropske unije.

„Evrodžast“ je agencija EU koja se bavi pravosudnom saradnjom u krivičnim stvarima medju državama-članicama sa ciljem da se poboljša postupanje u oblasti prekograničnog i organizovanog kriminala i podstakne istražna i tužilačka koordinacija.

Predsednik „Evrodžasta“, Hamran, rekao je da je bliska saradnja Srbije i te agencije nephodna u borbi protiv prekograničnog kriminala što je omogućeno potpisivanjem sporazuma.

Rekao je i da Srbija sada ima mogućnost da stare, a i tekuće slučajeve preda „Evrodžastu“.

Kuburović je rekla da je do sada saradnja Srbije sa „Evrodžastom“ bila „jednosmerna“ – zemlje EU su mogle da šalju „zamolnice“ Srbiji na koje je ona odgovarala, a od sada će to moći i Srbija.

Tako će Srbija moći da razmenjuje podatke i dokaze s tužilaštvima i drugim nadležnim organima država EU, a uskoro će imenovati i svog oficira za vezu u „Evrodžastu“, rekla je Kuburović.

Saradnja Srbije i „Evrodžasta“ je uspostavljena 2007. godine, preko Republičkog javnog tužilaštva i Ministarstva pravde.

Srbija i „Evrodžast“ su od 2015. do 2019. godine sarađivali na 143 slučaja teških oblika organizovanog kriminala i krivičnih dela pranja novca, trgovine drogom, prevare i dela protiv života i tela.

„Srbija je učestvovala u šest zajedničkih istražnih timova i prisustvovala na 23 koordinaciona sastanka“, navela je Kuburović.

Dodala je da je donošenjem Zakona o zaštiti podataka o ličnosti u Srbiji ostvaren neophodan uslov za početak pregovora o sada već zaključenom sporazumu s Evrodžastom.

Republička javna tužiteljka Zagorka Dolovac je rekla da će postavljanjem tužioca za vezu tužioci Srbije moći da ostvare neposrednu saradnju sa sudijama i tužiocima u zemljama EU i da učestvuju na sastancima.

Dolovac je istakla da je po broju slučajeva saradnje sa „Evrodžastom“ Srbija među državama koje nisu članica EU, druga posle Švajcarske.