Simatovićeva odbrana: Kapetana Dragana u Knin poslala opozicija, ne SDB Srbije

Vesti 12. nov 201915:09 > 15:16
N1

Odbrana Franka Simatovića Frenkija dokazivala je danas pred haškim sudom, preko svog prvog svedoka Dejana Lučića, da Kapetana Dragana 1991. u Kninsku krajinu nije poslala Služba državne bezbednosti (SDB) Srbije - kako tvrde tužioci, nego srpska opozicija i njeni aktivisti poput Lučića.Simatović (69), tadađnji operativac SDB Srbije, i načelnik te službe Jovica Stanišić (69) optuženi su za progon, ubistva, deportaciju i prisilno premeštanje Hrvata i Muslimana u Hrvatskoj i BiH, 1991-95.

Po optužnici, mnoge od tih zločina počinile su, kao jedinica SDB Srbije, „crvene beretke“ u čijem je formiranju i obučavanju 1991. u Kninu važnu ulogu odigrao Kapetan Dragan, čije je pravo ime Dragan Vasiljković, dok se u Australiji, iz koje je došao, predstavljao kao Danijel Sneden.

Svedok Lučić izjavio je da se Sneden krajem 1990. „pojavio“ u Gradskom odboru opozicionog Srpskog pokreta obnove u Beogradu, čiji je Lučić u to vreme bio predsednik.

„Čovek je kucao na vrata i tražio me… Imao je avion, rekao je da ima iskustvo iz Indokine, bio nam je interesantan… Dolazio je skoro svaki dan“, rekao je Lučić.

Po svedoku, Sneden je predložio da se SPO naoruža „jer bi partizani mogli da nas pobiju po kućama ako ugrozimo vlast“. „Odbio sam to, zato što bi nas optužili da spremamo puč“, kazao je Lučić.

Iz tadašnjeg izveštaja SDB Srbije o praćenju Snedena, Simatovićev branilac Mihajlo Bakrač citirao je da je on „uspostavio kontakt sa SPO“ predstavljajući se kao bivši „pripadnik australijske armije i specijalista za diverzantska dejstva“ i „propagirao terorizam kao oblik borbe i nudio oružje za obaranje sistema“ u Srbiji.

„Nije propagirao terorizam, niti rušenje sistema, znao je da mala grupa protiv države ne može. To je besmislica“, prokomentarisao je Lučić.

Pošto je sa saradnicima napustio SPO posle prvih višestranačkih izbora u Srbiji, decembra 1990., Lučić je, kako je rekao, zajedno sa Snedenenom došao na ideju da Snedena poveže sa Srbima u Kninskoj krajini.

Drašković me je optužio da pripremam ‘crne trojke’ da ga ubijem i da sam proneverio pare

„Sneden je došao na ideju da bi mogao da ode u Kninsku krajinu i pomogne Srbima u pripremama za odbranu. Dogovorili smo se da ga odvedemo u Knin i povežemo sa Zdravkom Zečevićem“, izjavio je Lučić, koji je, kako je rekao, prethodno bio u Kninu sa saradnicima Aleksandrom Pavićem i Milošem Pricom i da su imali istu ideju.

O daljem toku dogadjaja, Lučić je, na zahtev Simatovićeve odbrane, svedočio iza zatvorenih vrata. Na javnom zasedanju, svedok je rekao da se „iznenadio“ kada je u leto 1991, dok je bio u Nemačkoj, na tamošnjoj televiziji video Snedena kao „Kapetana Dragana“, zapovednika srpskih jedinica u Hrvatskoj.

Kada je, krajem te godine, Snedena ponovo video u Beogradu, on je bio „tužan, odbačen i depresivan“. Tokom iskaza, Lučić je tvrdio da je na prvim višestranačkim izborima u Srbiji „pobedio Slobodana Miloševića u Beogradu“, ali da je kao „žrtveni jarac“ morao da ode iz SPO zbog neuspeha na republičkom nivou.

Negirao je da ga je lider SPO Vuk Drašković oterao zato što je tada navodno radio za SDB Srbije i što je navodno proneverio partijski novac.

„Drašković me je optužio da pripremam ‘crne trojke’ da ga ubijem i da sam proneverio pare. To nije tačno“, kazao je Lučić. Za Draškovića je još rekao da je „iz komunističke porodice“ i da je „njegov otac ratni zločinac“.

Zbog svog rada u SPO i zato što je u Beogradu „pobedio komunistički režim Slobodana Miloševića“, Lučič je, kako je rekao, 1991. dobio otkaz u novinskoj kući „Politika“, gde je bio novinar nedeljnika „Intervju“.

„Otkaz mi je dao Miloševićev pion, čovek sa električarskim zanatom, Hadži Dragan Antić, koga su zato zvali ‘Struja’. Dakle, potpuno nekvalifikovan čovek. Miloševićev strah, zato što sam ga pobedio u Beogradu, naterao je Antića da mi da otkaz“, ispričao je Lučić. Lučića će sutra unakrsno ispitivati tužioci.