Hajrić: Sledeći put kada dođe do upada u RTS gledaćemo Srpsku desnicu

Vesti 12. nov. 201908:59 > 09:02
Podeli:
Izvor: N1

Srpska desnica je projekat Srpske napredne stranke, napravljen da privlači negativnu pažnju, provocira i zastrašuje, ali i da bi bio oponent opoziciji na ulici, rekao je u Novom danu sociolog Dario Hajrić. On dodaje da ćemo sledeći put kada bude došlo do upada u RTS, videti Srpsku desnicu kako aktivno učestvuje u tome.

„U svemu što Srpska desnica radi treba čitati da su oni neka vrsta lošeg policajca, koji bi trebalo da bude oponent dobrom policajcu u liku SNS, koji će da stoji kao jedina odrasla osoba u sobi kada Desnica počne da se gloži za opozicijom“, objašnjava Hajrić.

Komentarišući pisanje tabloida da se ne reaguje na istupe lidera Dveri Boška Obradovića, a da se traži reakcija zbog Srpske desnice, Hajrić ističe da tužilaštvo treba da reaguje i u slučaju Boška Obradovića.

POVEZANE VESTI

„Interesantno je da kada on to uradi, jedina reakcija je medijska. I Obradović je na neki način potreban ovoj vlasti kao ružno i agresivno lice opoziciji. A Srpska desnica je neko ko može i na ulici po potrebi da oponira kada dođe do situacija kao što je upad u RTS. Sledeći put kada bude bio upad u RTS gledaćemo Srpsku desnicu desnicu kako aktivno učestvuje“, kaže gost Novog dana.

Hajrić ne očekuje da tužilaštvo reaguje na verbalne ispade Vacića, već reakciju očekuje tek kada budu „imali obe strane da ih potrpaju u maricu“.

„Kada bude nekih incidentnih situacija na ulici i kada budu parapolicijska snaga SNS, jer to im je svrha“, dodaje Hajrić.

On objašnjava da je govor mržnje toliko rasprostranjen u srpskoj politici, da odatle „kulja na sve strane“.

„Nikada nismo učinili ozbiljan, smislen i trajan napor da neke stvari dovedemo u razumne okvire. Sva ta agresija koju stalno gledmao i čitamo, pre ili kasnije nađe svoj put u nasilju kod kuće, na ulici, na radnom mestu. I onda se pitamo zašto, kako. Zato što su nam maksimalno spušteni kriterijumi šta nam je neprihvatljivo“, kaže sociolog.

Govoreći o otimanju kontroli takvog govora, Hajrić napominje da to neće biti otimanje kontroli jer su, kako kaže, u pitanju vrlo kontrolisani uslovi.

„Više je problem to što vlast uopšte poseže za takvim stvarima. A kada zaista dođe do takvih incidenata, kao u slučaju napada na Borka Stefanovića, polovina javnosti će reći da je to očekivano, govorio je portiv vlasti, šta je očekivao. Nije očekivano da to bude posledica govora protiv vlasti“, napominje Hajrić.

Osvrćući se na mišljenja da su ozjave Miše Vacića način da se prikriju dešavanja u aferi Krušik i hapšenje uzbunjivača Aleksandra Obradovića, Hajrić kaže da ova vlast ima beskrajan niz skandala.

„To što tužilaštvo ne reaguje mora da se pokrije nečim drugim, nečm što je izuzetno zapaljivo i incidentno. Na žalost, sve to ne menja stvar da će sve ove afere morati da se istraže, jer nijedna vlast nije večna. Ozbiljne države moraju određene stvari da isteraju do kraja. A sistuacjia kao Krušik je od najvišeg državnog interesa“, napominje gost Novog dana.