Vacić opet "seje" govor mržnje, opozicija traži hitnu reakciju tužilaštva

Vesti 09. nov 201918:53 > 18:53
N1

Miša Vacić, lider Srpske desnice, ponovo je u centru skandala - dve nedelje nakon govora mržnje u Bujanovcu, zbog kog je protiv njega Tužilaštvo u Vranju pokrenulo postupak, slična retorika čula se i u Šapcu. Juče, na osnivanju stranačkog odbora Srpske desnice, Vacić je gradonačelniku Nebojši Zelenoviću poručio da će završiti u zatvoru ili - u Drini.

Tokom svog govora Vacić je pominjao i pojedine medije, nazivajući ih izdajničkim. Hitnu reakciju tužilaštva zatražio je deo opozicije. Reakcije političara iz vlasti i državnih institucija za sada nema.

POVEZANE VESTI

Srpska desnica je u ekspanziji – novo stranačko uporište dobila je u jednoj od četiri opozicione opštine u zemlji. Došli su u Šabac, da proteraju gradonačelnika, kako je Miša Vacić sam rekao.

„Zelenoviću pakuj se, došao sam da te proteram, sa Šapčanima u zatvor u Sremsku Mitrovicu, a mi da uđemoo…. ma napavićemo u Šapcu zatvor jedan da ga izložimo i da ga gledamo i da ga pljujemo“, rekao je Miša Vacić.

Po drugom scenariju, Zelenović bi umesto „ispljuvan iza rešetaka“ mogao da završi i „utopljen u Drini“ – predložio je Vacić, i podsetio na srpsku istoriju i na srpsku, kako je rekao „genetsku postavu“. 

„I srušili smo Austrougarsko carstvo, ovde u Šapcu su se skoncentrisale snage da im zadaju završni udarac, da ih gurnemo niz Cer dole u srpsku Drinu i podavimo, tako ćemo i sa Zelenovićem i njegovim kriminalcima“, kazao je Vacić.

Ove reči Zelenovića nisu uplašile, jer mu je, kaže, sve jasno.

„Miša Vacić je Vučićev Šešelj“, rekao je.

Koji, kaže Zelenović i služi tome da plaši ljude. A zašto?

„Pošto ovaj režim nema odgovore na pitanja zašto je ministar odbrane kupio stan od 250.000 evra, kako se otac ministra Stefanovića obogatio i za dve godine uvećao svoj profit 3.000 puta trgujući oružjem, kako je urušen ugled Beogradskog Univerziteta plagijatom Siniše Malog, ili ko je rušio u Savamali, pošto nema odgovore na ta pitanja – tome služi Miša Vacić – da dođe i da plaši ljude“, smatra Zelenović.

Printscreen

Pretio je Vacić i u Bujanovcu – takođe raseljavanjem – neprijateljima koje je opisao kao „domaće izdajnike koji šuruju sa Šiptarima“.

„Ima da dovedemo najzajebanije ljude i da raselimo sve ljude koji vam uništavaju živote. Ali prvo pokušajmo demokratski“, kazao je Vacić u Bujanovcu.

Vacić se u Šapcu osvrnuo i na izveštavanje medija o ovom slučaju: „I onda se digla frka po ovim izdajničkim medijima N1, da čujemo šta mislimo o N1, šta mislimo o Vremenu, o Danasu, o Blicu. Tu više ne možemo ni UA da kažemo, stomak boli kad se kaže Blic“.

Na incident u Bujanovcu reagovalo je i tužilaštvo u Vranju postupkom zbog govora mržnje. Posle novog nastupa u Šapcu, iz Pokreta slobodnih građana traže zabranu rada Vacićeve stranke.

„Javno izrečene pretnje Miše Vacića predstavljaju dovoljan osnov za zabranu rada ove političke organizacije. To jasno proizlazi iz člana 55. stav 4. Ustava Republike Srbije koji kaže „Ustavni sud može zabraniti samo ono udruženje čije je delovanje usmereno na nasilno rušenje ustavnog poretka, kršenje zajemčenih ljudskih ili manjinskih prava ili izazivanje rasne, nacionalne ili verske mržnje“, naveo je PSG.

Iz opozicionog Saveza za Srbiju traže hitno hapšenje lidera desnice i pozivaju institucije da se „probude“, kako bi se, navode, sprečila namera aktuelne vlasti da od Miše Vacića naprave novog Šešelja i to od sredstava iz javnog budžeta.