SzS traži hitno hapšenje Miše Vacića, PSG zabranu Srpske desnice

Vesti 09. nov 201914:42 > 18:39
N1

Savez za Srbiju zatražio je od tužilaštva i policije da hitno reaguju i uhapse lidera Srpske desnice Mišu Vacića zbog, kako navode, eksplicitnih pretnji smrću "bacanjem u Drinu" i drugih pretnji koje je uputio gradonačelniku Šapca Nebojši Zelenoviću. PSG zahteva da Republička javna tužiteljka Zagorka Dolovac pokrene postupak zabrane rada Srpske desnice.

SzS je Vacića nazvao „eksponentom Aleksandra Vučića“, i zatražio da mu se odredi pritvor zbog opasnosti da ponovi krivično delo.

„Namere režima koje, iz budžetskih sredstava građana Srbije, po šešeljevskim manirima realizuje Miša Vacić, moraju da probude državne institucije, jer ne postoji drugi način da se zaštite građani“, poručuju iz SzS.

POVEZANE VESTI

Dodaju da mimo toga stoji samo samoodbrana kao dokaz da država ne funkcioniše.

„Veza i bliskost batinaša od pre neki dan ispred RTS-a i fašističke retorike Miše Vacića su toliko jake i vezivno tkivo im je režim Aleksandra Vučića“, navodi se u saopštenju SzS.

PSG: Pokrenuti postupak zabrane Srpske desnice

Pokret slobodnih građana (PSG) uputio je zahtev Republičkoj javnoj tužiteljki Zagorki Dolovac da hitno pokrene postupak zabrane rada političke organizacije „Srpska desnica“ pod vođstvom Miše Vacića zbog, kako su naveli, nasilnog, diskriminatorskog i protivustavnog delovanja.

„Javno izrečene pretnje Miše Vacića da će se obračunati sa ‘izdajnicima iz naših redova koji šuruju sa Šiptarima’ i da će takve predstavnike Srba proterati iz Bujanovca, kao i najnovijom izjavom upućenom gradonačelniku Šapca Nebojši Zelenoviću da je ‘došao da ga protera iz Šapca’ i da će ga ‘izložiti u zatvoru, da ga gledaju i da ga pljunu svaki dan’ predstavljaju dovoljan osnov za zabranu rada ove političke organizacije“, ocenio je PSG.

Kao obrazloženje svog zahteva, PSG se pozvao na Ustav Srbije koji kaže da „Ustavni sud može zabraniti samo ono udruženje čije je delovanje usmereno na nasilno rušenje ustavnog poretka, kršenje zajemčenih ljudskih ili manjinskih prava ili izazivanje rasne, nacionalne ili verske mržnje“.

„Iz tog razloga zahtevamo hitnu reakciju Zagorke Dolovac da u skladu sa članom 80. Zakona o Ustavnom sudu pokrene postupak zabrane rada ‘Srpske desnice'“, istakao je PSG.

Taj pokret je ocenio da „nastavak višegodišnje prakse ćutanja“ Zagorke Dolovac u tom slučaju predstavlja dokaz da je „pravni sistem države Srbije na izdisaju, a građanski rat u koji vlast uz pomoć svojih satelita gura društvo sve izvesniji“.

Vacić je na stranačkom obraćanju u Šapcu poručio Nebojši Zelenoviću da će kao Austrougari završiti u Drini, da se pakuje jer će biti proteran u zatvor, a potom dodao da će se u Šapcu napraviti zatvor kako bi Zelenović u njemu bio izložen i pljuvan svakog dana.

Govor mržnje i pretnje osudila i SMS

Stranka moderne Srbije najoštrije osuđuje govor mržnje i pretnje upućene gradonačelniku Šapca, Nebojši Zelenoviću od režimskog desničara Miše Vacića, predsednika Srpske desnice na osnivanju gradskog odbora ove organizacije.

„Pozivamo i državnu tužiteljku Zagorku Dolovac da sprovede aktivnosti u skladu sa svojim nadležnostima i ispita delovanje organizacije koja poziva na direktno kršenje Ustava, preti građanima i političarima drugačijih političkih uverenja“, navedno je u današnjem saopštenju Stranke moderne Srbije.