Spomen-ploča komandantu napada na Vukovar loš potez za odnose dve zemlje

Vesti 08. nov 201918:18 > 18:20
N1

Hrvatska je uputila protestnu notu Srbiji zbog otkrivanja spomen-ploče Mladenu Bratiću, general-majoru nekadašnje JNA i komandantu Novosadskog korpusa koji je predvodio napad na Vukovar. Ploču su, u vojnom kompleksu u centru Novog Sada, zajedno sa predstavnicima Vojske, otkrili predsednik Pokrajinske vlade i gradonačelnik Miloš Vučević. Prethodno je koalicija nevladinih organizacija "Građanska Vojvodina" oštro osudila takav čin Vojske, ocenjujući da se time rugaju žrtvama ratnih zločina.

„Neka većno živi sećanje na general majora Mladena Bratića i njegove hrabre oficire, oodoficire i vojnike“, rekao je predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović.

Spomen-sobi koju u vojsci nazivaju učionicom sa uspomenama na besmrtna dela, od danas stoji i spomen ploča komandantu Novosadskog korpusa, koji je predvodio vojne operacije u Vukovaru.

POVEZANE VESTI

„Na inicijativu predsednika Pokrajinske vlade i uz pomoć Pokrajinske vlade, našu spomen sobu obigatićemo još jednim sadržajem“, poručio je Zoran Nasković, komandant Prve brigade Kopnene vojske.

Ispod spomen-ploče generalu Bratiću, ispisana i imena drugih pripadnika Novosadskog korpusa. Njih više od 200 poginulih, 360 ranjenih i petoro nestalih u ratovima devedesetih.

Prvi čovek Pokrajine i njih i generala Bratića naziva herojima.

„Ponosan sam na činjenicu što smo smogli snage da nakon bezmalo 30 godina od tragičniih događaja, kada je u borbenom zadatku i na prvoj borbenoj liniji stradao do tada, a i kasnije jedan od najviših vojnih oficira koji je stradao na borbenom zadatku, general-major Mladen Bratić. Naša dužnost je da se sećamo najhrabrijih, najboljih među nama“, rekao je Mirović.

A da je napad na Vukovar jedna od najsramnijih vojnih operacija u modernoj istoriji ratovanja koja je na obrazu Novog Sada ostavila neizbrisivu ljagu, ocena je nevladinog sektora. Kako su naveli u Građanskoj Vojvodini, umesto spomen-ploče generalu koji je razarao Vukovar, treba postaviti spomenik „Novosadski korpuse – stidi se“.

„Prvo loša je poruka prema mladima, jer im se servira jedna revidirana istorija i revidirana slika o događajima iz devedesetih godina. Zatim, to je loša poruka i prema našim susedima, ne pokazujemo poštovanje prema tuđim žrtvama. Mene ovo ne iznenađuje, jer je reč o ljudima koji su sada na vlasti, a bili su deo establišmenta devesdesetih. Na ovaj način oni žele sebe da rehabilituju“, kaže Aleksandar Popov iz Centra za regionalizam.

Dodaje da ovo postaje i deo državne politike koja pokazuje nespremnost na suočavanje sa greškama iz prošlosti.

Da ona narušava odnose, stav je i predstavnika Hrvata u Srbiji, Tomislava Žigmanova (DHSV).

„Demokratski savez Hrvata u Vojvodini najoštrije osuđuje otkrivanje spomen obeležja osobi koja je bila u funkciji činjenja ratnih zločina. To je više nego neprimereno kada su u pitanju određeni standardi vrednosti u Evropi danas“, ističe Žigmanov.

Zbog spomen-ploče, iz Zagreba je stigla protestna nota, a iz Ženeve komentar predsednika Srbije.

„Čovek nije ni proglašen za ratnog zločinca, niti bilo šta drugo. Oni mu stavljaju samo neku ploču u neku sobu u kasarni, ništa više. Vi ste me pitali..pa čekaj bre, oni imaju ulice Mile Budaka po celoj Hrvatskoj“, rekao je Aleksandar Vučić, predsednik Srbije.

I u Novom Sadu je postojao pokušaj da general Bratić dobije svoju ulicu – 2007. kada je gradonačelnica bila Maja Gojković, tada ispred Srpske radikalne stranke, Skupština grada čak je usvojila takvu odluku, ali saglasnost nije dalo nadležno ministarstvo.

Gradonačelnik Vukovara: Jasan pokazatelj o velikosrpskoj ideologiji

A nakon što je jutros odbio da komentariše slučaj, gradonačelnik Vukovara Ivan Penava obratio se pisanim putem.

„Ovo je jedan vrlo jasan pokazatelj da je velikosrpska ideologija i dalje smer politike Republike Srbije. Takođe je i očigledan primer razloga zašto ćirilici nema mesta u Vukovaru te očita poruka svim naivnima koji su nas sve ovo vreme uveravali kako pismo ništa nije krivo. S izrazitim nestrpljenjem očekujemo žurnu reakciju predsednika saborskog Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, gospodina Milorada Pupovca, Srpskog narodnog vijeća i Samostalne demokratske srpske stranke, da nam se obrate povodom ovog pitanja te barem i na ćirilici hrvatskoj javnosti predoče jasnu i nedvosmislenu osudu i ograđivanje od ovakvih postupaka, jer sve drugo će govoriti u prilog tome da se mi sve vreme jako dobro razumemo“, stoji u saopštenju.

Građani Vukovara kažu da nisu iznenađeni potezom srpskih vlasti koji smatraju provokacijom. Traže da svi politički akteri u Hrvatskoj osude postavljanje spomen ploče.