Vučić: Važno je da od Evrope dobijemo odgovore kakvu budućnost želi u regionu

Vesti 08. nov 201914:57 > 15:03
Tanjug / PREDSEDNISTVO SRBIJE

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je posle sastanka Strateškog dijaloga o Zapadnom Balkanu u Ženevi da je za zapadnobalkanske zemlje važno da dobiju jasne i precizne odgovore kakvu budućnost želi Evropa u regionu.

POVEZANE VESTI

„Dobro je da su potvrdili jasnu i nedvosmislenu podršku evropskom putu svih naših zemalja. Mi ćemo da nastavimo sa reformama zbog naših građana i svega onoga što je važno, ali i zbog želje da budemo članice EU“, napisao je Vučić na svom Instagram profilu „BudućnostSrbijeAV“ posle sastanka u organizaciji Svetskog ekonomskog foruma.

On je rekao da nije krio da će Srbija nastaviti da sarađuje i da radi sa svima i da je na margini sastanka imao dobre razgovore sa članovima Svetskog ekonomskog foruma i EBRD. Vučić je u izjavi novinarima posle sastanka najavio za ponedeljak novi susret sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom u Parizu, koga će, kako je rekao, takođe upitati ko može u EU.

Vučić je rekao da mora da se donese odluka ko može brzo u članstvo EU, ko ne može, odnosno da li može da se dobije pristup strukturnim fondovima ako se zatvori jedno ili drugo poglavlje ili o pripadnosti jedinstvenom ekonomskom tržištu.

„Postoji mnogo ideja i odluke moraju biti donete u narednih sedam meseci. Do maja ćemo morati znati. Za nas je izuzetno dobra vest sada već izvesno postavljenje komesara Olivera Varheljija za evropskog komesara za proširenje“, rekao je Vučić.

On je rekao da je i na današnjem sastanku mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto bio apslolutno na srpskoj strani.

„Mađarska je na našoj strani i kada to nije lako. Rekao je pred svima da Srbija bolje štiti prava velikog broja pripadnika mađarske manjine, nego bilo koja zemlja EU. Svaka čast na tome i hvala našim prijateljima“, poručio je Vučić.

Predsednik je rekao da onaj ko ne vidi da su zemlje Zapadnog Balkana potrebne EU koliko i ona njima taj ne razume dobro budućnost evropske politike.