Objavljeni konačni rezultati kosovskih izbora, Ljimaj i Pacoli najavili žalbe

Vesti 07. nov 201916:49 > 16:54
N1

Objavljeni su konačni rezultati prevremenih parlamentarnih izbora na Kosovu. Podaci pokazuju da je najviše glasova osvojio pokret Samoopredeljenje. Drugo mesto zauzeo je Demokratski savez Kosova, a treće Demokratska partija Kosova.

Više od mesec dana nakon održavanja prevremenih izbora, CIK Kosova je objavio i konačne rezultate.

POVEZANE VESTI

Prema rezultatima, Pokret Samoopredeljenje je partija koja je dobila najviše glasova, odnosno 32 poslanička mesta, Demokratski savez Kosova osvojio je 29 poslaničkih mesta, dok je Srpska Lista osvojila svih 10 poslaničkih mesta garantovanih za srpsku zajednicu u Palamentu Kosova.

Međutim, neizvesno je kada će rezultati biti certifikovani, posto su pojedine partije poput koalicije Fatmira Ljimaja i Bedžeta Pacolija najavile žalbu, jer njihova koalicija nije prosla cenzus. Žaliće se, kako su najavili, zbog glasova koji su, prema njihovom mišljenju, stigli izvana na nezakonit način i zbog kojih njihova koalicija nije prošla cenzus. 

„Uključivanje u prebrojavanju glasova iz Srbije koji su predati suprotno zakonu i koji su ispunjeni od jedne osobe koja predstavlja Vučića i Dačića na Kosovu je skandal i istorijska greška“, kaže Bedžet Pacoli.

Vredi istaći da su ovi izbori ostavili van parlamenta mnoge dugogodišnje poslanike, dok su na njihova mesta došli mladi poslanici.

Inače, pregovori o zajedničkoj koaliciji između dve stranke koje su dobile najviše glasova na izborima se vode i dalje. Ipak, nova vladajuća koalicija, kako zvaničnici ovih stranaka najavljuju, nece biti ozvaničena sve do certifikacije rezultata izbora.

Nakon certifikacije bi predsednik Kosova trebalo da imenuje mandatara koji bi imao 15 dana da predloži i sastav nove vlade.