Đurić: Reciprocitet Kurtija je eufemizam za odbacivanje dijaloga

Vesti 06. nov 201923:30 > 07. nov 2019 07:06
N1

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić ocenio je da je pozivanje predsednika Samoopredeljenja Aljbina Kurtija na reciprocitet u odnosima sa Beogradom samo "eufemizam za odbacivanje dijaloga".

„Na taj način Kurti zapravo najavljuje da će ukinuti mogućnosti za plasman srpske robe na Kosovu čak i sa plaćenom taksom“, naveo je Đurić u pisanoj izjavi.

Kako je ocenio, Kurti „lažima uskraćuje pravo“ Srbima na formiranje Zajednice srpskih opština.

„Beograd će nastaviti da daje šansu dijalogu, ali sa čovekom ideološki satkanim od mržnje i političkih anahronizama, teško može biti bilo kakvog produktivnog razgovora“, rekao je Đurić.

Predsednik Samoopredeljenja Aljbin Kurti izjavio je da će takse od 100 odsto na robu iz Srbije biti zamenjene reciprocitetnim merama koje će Kosovo uvesti Srbiji.

„Reciprocitet je pravi princip zdravih konstruktivnih odnosa. Utvrdićemo registar, listu svih elemenata koji se tiču reciprociteta sa Beogradom“, kazao je Kurti u Pressingu za N1

Kako je objasnio, „reciprocitet znači da Srbiji treba prvo da učini nešto na nekom drugom polju pre nego što Kosovo ukine takse čime bi dijalog Kosova i Srbije bio nastavljen“.