Tokom Pressinga s Kurtijem, ponovo ubačeni leci u dvorište N1

Vesti 06. nov 201921:16 > 21:29
N1

Nepoznate osobe ponovo su bacile letke u dvorište televizije N1, dok je večeras trajala emisija Pressing u kojoj je gost bio Aljbin Kurti, predsednik Samoopredeljenja i, kako se očekuje, budući premijer Kosova. Ovog puta na lecima su bile fotografije albanskog premijera Edija Rame i programskog direktora TV N1 Jugoslava Ćosića i autora emisije Pressing, ispod kojih piše "ima neka tajna veza".

Prethodno u toku dana, tabloidi su izveštali o najavi emisije Pressing uz komentare – „Veliki skandal Aljbin Kurti dolazi na N1, šireći dezinformacije da će lider Samoopredeljenja doći u Beograd, iako je emisija snimljena u Prištini.

Screenshot

 Policija je obavila uviđaj.

Screenshot

Podsetimo, sredinom oktobra u dvorište su ubačeni leci na kojima je pisalo „Republika Srbija doviđenja. Dobrodošli u Luksemburg“, a muškarci koji su ih izručili nosili su hirurške maske. I to nije bio prvi put – blizu ulaza u zgradu N1, nekoliko dana pre tog incidenta, postavljena je bila improvizovana rampa i tabla s natpisom „Napuštate Republiku Srbiju, dobrodošli u Luksemburg“.

Podsećamo i da je i krajem septembra na ogradi gradilišta, koje se nalazi odmah pored TV N1, takođe osvanuo plakat na kome piše „Republika Srbija – doviđenja, N1 – dobrodošli u Luksemburg“. Nalepnice sa istim tekstom nekoliko dana pre toga pojavile su se na više lokacija u Beogradu, uključujući i zgradu Regulatornog tela za elektronske medije.

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) osudilo je tada niz incidenata i pozvalo nadležne policijske i tužilačke organe, a pre svih najviše nosioce vlasti, da preduzmu sve što je neophodno da bi se zaustavilo učestalo zastrašivanje novinara i redakcije te televizije.

Grupa za slobodu medija je tim povodom i u znak podrške N1, organizovala 16. oktobra protest ispred Vlade Srbije, na kom se okupio veliki broj kolega i građana.

N1