Mladića izboli, a tužilaštvo slučaj ispituje kao – tuču

Vesti 06. nov 201919:34 > 19:40
N1

Od napada huligana, viđanih i u navijačkim grupama, na dvojicu mladića u Nišu, od kojih je jedan izboden nožem samo zato što je odbio sa skine majicu sa antifašističkim znakom, prošla su četiri meseca. Ovaj incident krajem juna na najprometnijem šetalištu u Nišu - tužilaštvo ispituje kao tuču, a ne kao napad grupe na dvojicu mladića - od kojih je jedan zamalo ubijen. U Osnovnom javnom tužilaštvu u Nišu, za N1 kažu da će detalji iz iskaza javnosti uskoro biti poznati.

„Istraga je u toku“ – uz ovu ogradu počinje odgovor predstavnika Osnovnog javnog tužilaštva na pitanje N1 – šta se dešava sa slučajem letos izbodenog studenta Uroša Janjića.

POVEZANE VESTI

„Saslušavaju se svedoci. U odnosu na oštećenog Uroša Janjića vodi se postupak za krivično delo „teška telesna povreda“. Za sva ostala lica podneta je krivična prijava za učestvovanje u tuči“, navodi se iz Osnovnog javnog tužilaštva u Nišu.

Među tim licima je, kaže Uroš Janjić, i njegov drug koji je, takođe, te večeri napadnut.

„Mi smo zajedno napadnuti bili, ne može on da bude osumnjičen za učešće u tuči, a ja da budem oštećen. Obojica smo oštećeni i presretnuti od strane petorice skinheda… Navijača, dela Meraklija“, kaže student elektronike Uroš Janjić.

Iz Osnovnog javnog tužilaštva odgovor: „To će tek biti utvrđeno“. Čim se, kažu, završi „postupak sprovođenja dokaznih radnji“, odnosno obave saslušanja, što očekuju – uskoro.

„Iz policije su poslali pet krivičnih prijava za navodno učestvovanje u incidentu, pri čemu smo među tih pet lica moj drug Đorđije i ja. Ja sam u tužilaštvu označen kao svedok-oštećeni, a ostala četvorica kao učesnici u tuči. To praktično znači da je i moj drug učesnik u tuči i još trojica od petorice napadača. Dakle, dvojice napadača nigde nema“, kaže Janjić.

I dalje tvrdi da ničim nije isprovocirao napad, a da je napadačima smetala majica koju je doneo sa studentske razmene iz Barselone. Nejasna mu je činjenica da je čovek koji ga je izbo – za sve ovo vreme na slobodi.

„Uzeti su od njih iskazi i oni su pušteni. Oni se šetaju gradom. Pošto se zna ko su ljudi koji prave takve probleme, oni konstantno imaju iste situacije“, kaže Janjić.

Ne oseća se dobro napolju i čini se da gubi nadu u zaštitu od strane sistema.

„Fizički sam dobro, ali polako sada počinje da se javlja postraumatski sindrom. Ne osećam se baš najprijatnije šetajući noću gradom, ako me svuda okružuju kukasti krstovi, nacionalističko-šovinističke poruke – ubij ovu ili onu grupaciju ili nacionalnu manjinu… Nije mi prijatno“, kaže Janjić.

Jednog od napadača koji mu je tražio da skine „antifašističku“ majicu je sreo, kada se tokom leta u Nišu protestovalo – upravo zbog napada na njega i druga. Tada su odreagovale neke organizacije, poput Niške inicijative, NKD-a i Odbora za ljudska prava u Nišu. Brisani su i neprimereni grafiti, a posle antifašističkih šetnji i pritisaka na vlast da glasno odreaguje – muk. I posle – za njega napada nožem, a za neke druge – tuče, on kaže – nije mu svejedno.