Nove odluke AK Niša, advokati će morati da paze šta pišu i preko Vibera

Vesti 06. nov 201915:46 > 16:09
Printskrin/advokatskakomoranis.rs

Advokatska komora Niša donela je odluku da se pod težom povredom dužnosti advokata smatra i to ukoliko se preko medija bilo kog vida, ali i preko društvenih mreža, uključujući čak i Viber, WhatsApp, "iznose neistine u pogledu rada" te komore, njenih organa i nosioca ovlašćenja i ukoliko se na taj način drugi advokati "pogrešno ili netačno informišu o donetim odlukama, stavovima organa ili pojedinaca u organima komore".

Uvedeno je i da je teža povreda dužnosti advokata nepridržavanje zajedničkih mera za zaštitu profesionalnih prava i interesa advokata koje su doneli Skupština ili Upravni odbor te komore, a takođe i ukoliko neko od članova preko medija bilo kog vida (štampa, TV, radio, elektronski mediji) podnesaka, raznih društvenih grupa (Viber, Facebook, WhatsApp, Twitter, Instagram) vređa advokate.

N1 je imala uvid u ovu odluku koja bi, kako saznajemo, u ponedeljak trebalo da stupi na snagu. Na sajtu niške advokatske komore i dalje stoji stari Statut.

Podsećamo da je deo advokata nedavno organizovao protest ispred Advokatske komore Srbije, jer su nezadovoljni donošenjem, kako su naveli, štetnih zakona, ali i radom komora.

Ova odluka Advokatske komore Niša donesena je ubrzo posle gostovanja advokata Miroslava Živkovića na N1 koji je ocenio da Advokatska komora Srbije nije smela da ćuti na to što je uzbunjivač iz „Krušika“ Aleksandar Obradović bio 20 dana u pritvoru, a da to niko nije znao.

„Komora je ćutala o tome, ona ne sme da ćuti. To je naš posao, mi moramo da budemo na braniku, ispred građana“, rekao je Živković u Danu uživo. Na pitanje šta je trebalo da uradi, gost N1 je rekao da je trebalo da Advokatska komora Srbije „prva protestuje povodom toga“, a ne da, kako je rekao, čeka da neka druga organizacija ode prva ispred Centralnog zatvora, gde je Obradović bio u pritvoru. „To je sramota za nas“, ocenio je tada Živković.