Popović: Nemam saznanja da je odluka Odbora o prolongiranju namerna

Vesti 05. nov. 201918:35 > 18:39
Podeli:
Izvor: N1

Rektorka Beogradskog univerziteta Ivanka Popović izjavila je da nema saznanja da je odluka o prolongiranju odluke Odbora za profesionalnu etiku bila namerna, jer bi u suprotnom drugačije reagovala, uz napomenu da joj je žao zbog situacije sa obezbeđenjem Rektorata, jer to nikome ne odgovara.

Popović je, odgovarajući na pitanja novinara posle konferencije za novinare studenata udruženja #1od5miliona, potvrdila da je ponedeljak održan konsultativni sastanak odbora koji je sumirao dokumentaciju koju ima, kao i da se čeka da prođe žalbeni rok 13. novembra.

Nemam saznanja da je odlaganje bilo namerno, drugačije bih reagovala u tom slučaju, rekla je Popović i napomenula da veruje da će 22. novembra odluka Odbora biti konačna.

Upitana da li će u slučaju da Odbor donese odluku da doktorat ministra finansija Siniše Malog nije plagijat, uručiti Malom doktorsko zvanje, Popović je rekla da se moraju poštovati stručna tela univerziteta.

„Sačekajmo da vidimo kakva će biti odluka, prejudiciranje nije dobro. Nema potrebe za tenzijama da ne bi bilo interpretirano kao vid pritiska“, rekla je Popović.

Ona je rekla i da nije imala nikakvih pritisaka politčkih lidera o tome kakva bi odluka o doktoratu trebalo da bude, ukazujući da ona ni ne učestvuje u tom procesu i da sa Odborom za profesionalnu etiku komunicira preko sekretara da se ne bi reklo da utiče na rad odbora.

Kada je reč o obezbeđenju zgrade Rektorata u ponedeljak, Popović je rekla da žali što je došlo do takve situacije koja nikome ne odgovara.

„Preduzeće koje je preuzelo obezbeđenje zgrade Rektorata novo je i nije se još uhodala što se tiče razumevanja rada u jednoj akademskoj instituciji. Mislim da se to više neće ponoviti, naš dogovor je bio jasan kakvu strukturu obezbeđenja očekujemo i nadamo se da će taj problem biti prevaziđen“, naglasila je Popović. Ukoliko to ne bude, tražićemo druga rešenja, dodala je ona.