Rektorka: Javna osuda FON-a ne utiče na odluku o doktoratu Malog

Vesti 05. nov. 201918:26 > 19:10
Podeli:
Izvor: N1

Studenti iz organizacije "1 od 5 miliona" neće ponovo blokirati zgradu Rektorata, bez obzira na odlaganje konačne odluke o validnosti doktorata ministra finansija Siniše Malog za 22. novembar. Ta odluka ipak je uslovljena - ukoliko ministar bude promovisan u doktora nauka, kažu da će se zajedno sa profesorima zabarikadirati u centralnu univerzitetsku zgradu.

Umesto namrgođenog obezbeđenja, studente je u holu Rektorata dočekala prva žena Beogradskog univerziteta, pozvavši ih da odluku blokiraju li njeno radno mesto ili ne, saopšte u velikoj sali. Zbog velikog poverenja između studenata i rektorke, ali i saveta profesora da sačekaju zakonom predviđenu proceduru, blokade zasad neće biti.

POVEZANE VESTI

„Iz tog razloga, mi ćemo dozvoliti Siniši Malom da bude lažni doktor nauka još 17 dana i da se oprosti od svoje lažne doktorske titule, kada mu već nije bilo dovoljno šest godina da to učini“, poručila je Mila Jovanović, studentkinja organizacije „1 od 5 miliona“.

Ukoliko odluka bude opet kasnila, ili ako za 17 dana Mali bude zvanično promovisan u zvanje doktora nauka, ne samo da će, kažu, blokirati zgradu, već pozvati svoje profesore na kompletnu akademsku neposlušnost.

„Da budu odgovorni prema sebi, prema Univerzitetu i prema studentima i da ukoliko do 22. novembra mi ne budemo imali konačnu odluku, podrže i pridruže se studentima u svim akcijama koje tada budemo sproveli“, dodala je Jovanovićeva.

Rektorka uverava studente – odlaganja više neće biti.

Odluka Odbora za profesionalnu etiku biće konačna, i Senat se u nju neće mešati.

„Kako mi je rečeno od strane pravnika, odluka je konačna. Naglašavam, ja nisam pravnica, rečeno mi je da je to konačno i ja zaista želim da verujem da je to kraj“, rekla je Ivanka Popović, rektorka Beogradskog univerziteta.

CINS: Da li teoretski može da se desi da Odbor za profesionalnu etiku vrati FON-u na ponovno odlučivanje?

„Ne. Ne vidim šta bi to donelo“, odgovara rektorka.

Odbor za profesionalnu etiku tako će pred sobom će imati gotovo iste papire koje su imali i kad su predmet vratili matičnom fakultetu na ponovno odlučivanje. Gotovo iste, jer je u međuvremenu Fakultet organizacionih nauka od stava da doktorat nije sporan naprečac došao do javne osude ministra. Međutim, da li stav FON-a koji javno osuđuje ministra bez određivanja da li je u pitanju plagijat suštinski pravi razliku?

Rektorka: Ne bi trebalo.

N1: Dakle, mogla je da bude bilo kakva?

Rektorka: Odluka Odbora?

N1: Odluka FON-a.

Rektorka: Znate, govorimo o proceduri. Dobro sprovedena procedura bi dala ishod koji možda može da utiče. Mislim da je to dovoljno jasno.

Naime, Fakultet organizacionih nauka je, prema oceni pravnika, umesto Pravilnika za utvrđivanje neakademskog ponašanja, koristio Pravilnik o radu etičkih komisija, izbegavši na taj način da na glasanje stavi autentičnost ministrovog doktorata. Sav pritisak time je prebačen upravo na Odbor za profesionalnu etiku.