SUBNOR osudio imenovanje ulice u Kragujevcu po Draži Mihailoviću

Vesti 05. nov 201917:24 > 17:29
Podeli:
Izvor: N1

SUBNOR Srbije je osudio odbornike kragujevačke Skupštine koji su podržali imenovanje jedne ulice po generalu Draži Mihailoviću, čime su, kako je ocenio, zaboravili na žrtve četničke kame.

„Osuđujemo stav odbornika bez obzira na ideološku i političku pripadnost jer su zaboravili na žrtve četničke kame“, rekao je agenciji Beta potpredsednik SUBNOR-a Srbije akademik Željko Zirojević, koji je i predsednik SUBNOR-a Kragujevca i Šumadije.

On je kazao da su odbornici zaboravili Darinku Radović i njene dve ćerke Radmilu i Stanku, zatim Sofiju i Radoicu Ristić, protu Jeremiju Isakovića, solunskog ratnika koji je imao 49 uboda kamom, ili Milicu Vujadinović sa 38 uboda.

„Zaboravili su sve časne patriote i rodoljube“, rekao je Zirojević.

Prema rečima Zirojevića, Kragujevac, kao slobodarski, buntovni i grad stradalnik, to nije smeo da dozvoli.

Zirojević je rekao da je SUBNOR povodom ovog događaja uputio pismo svim relevantnim državnim organima.

Kako su ranije saopštili iz Pokreta obnove kraljevine Srbije (POKS), imenovanje ulice po Draži Mihailoviću je bio predlog te partije koja će tražiti da i ostali gradovi slede primer Kragujevca.

U POKS-u su ocenili da je kragujevačka Skupština prihvataila inicijativu POKS i time posle sudske rehabilitacije i moralno rehabilitovala, kako navode, jednu od najznačajnijih istorijskih ličnosti Srbije. Kragujevac je, kazali su u POKS-u, prvi veći srpski grad koji je dodelio naziv jednoj ulici po djeneralu Mihailoviću.

Na poslednjoj sednici gradske Skupštine u Kragujevcu odbornici su usvojili odluku o dodeli naziva za 1.206 ulica na teritoriji Grada Kragujevca, a ulica u Desimirovcu kod Kragujevca je ponela naziv po djeneralu Draži Mihailoviću.